"Malatya ciddi deprem tehlikesi altındadır"

A- A+

Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden emekli Prof. Dr. Osman Bektaş, Malatya’da 12 saat içerisinde önce 4.2 ve ardından 4.3 büyüklüğünde meydana gelen depremlerle ilgili olarak, “Malatya’nın deprem tehlikesini sarı bayrağa (artan deprem tehlikesi) çevirmiştir.” dedi.

 

AFAD Başkanlığından Verilen bilgiye göre; Malatya'da gece saat 00.41'de 4.2, saat 12.54'de ise 4.3 büyüklüğünde son 12 saatte merkez üssü Yeşilyurt olan iki ayrı deprem kaydedildi. 

 

Prof. Dr. Osman Bektaş, gece meydana gelen ilk depremle ilgili olarak,  “4,2 Yeşilyurt-Malatya Depremi. Gerçekler:  1- Malatya Ovasının dört tarafı Doğu Anadolu Fay Sistemine ait aktif faylarla çevrilidir. 2- Bu faylar 7,8 ve 7,5 Maraş deprem çifti ile yüklenmişlerdir. 3- Deprem tahmini doğruluğu %60 ise; Malatya ciddi deprem tehlikesi altındadır.” değerlendirmesini yaptı.  

 

Prof. Dr. Bektaş, son 4.3 büyüklüğündeki ikinci depremle ilgili olarak da şu değerlendirmeyi kaydetti, “4,3 Yeşilyurt-Malatya Depremi. 4,2 artçı depreminden hemen sonra 4,3 depreminin yaşanması Malatya’nın deprem tehlikesini sarı bayrağa (artan deprem tehlikesi) çevirmiştir. Artçıların kısa zaman aralığında daha da büyümesi sarı bayrağın kırmızıya dönmesine neden olabilecektir.”

 

Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş ise, her iki depremle ilgili olarak, “Tetiklenmiş bağımsız iki deprem daha oldu. Ne sarı bayrağı, ne kırmızıya dönmesi, Uydurmayın. Yeşilyurt (#Malatya) depremleri 06.02.2023 (13:24) M=7.6 Çardak deprem'inin tetiklediği Kavaktepe-Yeşilyurt Fayı ya da Çöşnük Fayı üzerinde olan 48. ve 49. tetiklenmiş bağımsız depremlerdir.” şeklindeki değerlendirmeyi yaptı. 

Kubbedagi.com'da yayınlanan haberler kendi haber merkezi veya haber paylaşımı yaptığı müstakil diğer haber sitelerinin haberleridir. Bu nedenle Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı kaynaklı haberlerin dışında diğer haberlerin alınıp başka sitelerde yayınlanmasına kesinlikle izin yoktur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar