Turgut Özal Ekonomi ve Siyaset Kongresi Başladı

Turgut Özal Ekonomi ve Siyaset Kongresi Başladı
A- A+

Malatyagazete.com – Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi ile İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin iş birliğiyle bu yıl 5.'si düzenlenen Uluslararası Turgut Özal Ekonomi ve Siyaset Kongresi açılış oturumuyla başladı. Kongre, dün yaşanan deprem nedeniyle tamamen online olarak gerçekleştiriliyor.

Açılış oturumunda Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Orhan Gündüz ve Prof. Dr. İlhan Erdem, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuzhan Göktolga, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Tuncel, Genel Sekreter Doç. Dr. Ahmet Selim Özkan, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Abuzer Yeşil, birçok akademisyen ve öğrenci katıldı. Kongrenin özel açılış konuğu ise Doç. Dr. Tümamiral Cihat Yaycı oldu.

Küreselleşme ve Ayrışmanın Dengesi

Düzenleme Kurulu adına açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Oğuzhan Göktolga, kongrenin bu yılki ana temasının “küresel ve bölgesel tartışmalar” olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Küreselleşme, kabaca Batı’nın dünyanın geri kalanıyla irtibatının arttığı 15. yüzyıldan itibaren başlamış, sanayi devrimiyle hızlanmış ve iki dünya savaşından sonra ivme kazanarak bilgi işlem teknolojisindeki gelişmelerle dünyanın adeta küresel bir köye dönüşmesine yol açmıştır.”

Göktolga, küreselleşmenin aynı anda hem benzeşme hem ayrışma süreçlerini içerdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“İletişim halinde olan insanlar, hegemon kültürlerin etkisiyle birbirlerine benziyor. Bir televizyonu sessize alıp izlediğinizde, o ülkeye ait belirgin semboller yoksa hangi ülkenin yayını olduğunu anlamak zorlaşıyor. Ancak insanlar bir yandan da özgünlüklerini korumaya çalıştıkça bu farklar çatışma ve hatta savaşları tetikleyebiliyor.”

İki Kardeş Üniversitenin İş Birliği

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat da kongrenin iki üniversitenin iş birliğiyle düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi:

“Turgut Özal, Türkiye’de ve Malatya’da bir marka değerine sahiptir. Kongremizin bu yılki küresel ve bölgesel tartışmalar teması da Özal’ın vizyonuna uygun bir yaklaşım içeriyor.”

6 Şubat depremlerine ve Malatya’nın yaşadığı zorluklara da değinen Akpolat, yeniden toparlanma sürecinde üniversitelerin katkısına dikkat çekti:

“Üniversitemiz, bu süreçte Turgut Özal Tıp Merkezimizle bölgeye destek sunmaya devam ediyor.”

Güçlü Devlet ve Ordu Vurgusu

Açılış konuşmacısı Doç. Dr. Tümamiral Cihat Yaycı, Türkiye’nin jeopolitik önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Türkiye hem Avrupa’yı, hem Asya’yı hem de Afrika’yı birbirine bağlayan stratejik bir coğrafyadadır. Son 30 yılda dünyada en önemli savaşların büyük bir kısmı Türkiye’nin etrafında gerçekleşmiştir.”

Türkiye’nin bölgedeki savaşlardan korunmasının iki ana nedeni olduğunu belirten Yaycı:

“Etrafımız bir cehenneme dönmüş, bir çöl iken biz bir vahada yaşamışız ve yaşıyoruz da. Bütün savaşlar bizim sınırlarımızda olurken; bizim sınırlarımızdan içeri bu savaşlar sirayet edememiş. Bunun iki nedeni var. Birincisi güçlü devlet yapımız, ikincisi güçlü devlet yapımızla bağlantılı olan güçlü silahlı kuvvetlerimiz. Bu coğrafyada güçlü silahlı kuvvetleri olmayan hiçbir devlet yaşayamaz. Devlet geleneği bizim gibi binlerce yıla dayanmayan devletlerin yaşaması söz konusu değildir.” ifadelerini kaydetti.

Ayrıca Büyük Ortadoğu Projesi’ni eleştirerek bu projenin aslında Büyük İsrail Projesi olduğunu ve Türkiye’nin farklı örgütler üzerinden dolaylı saldırılara maruz kaldığını vurguladı.

Rektör Prof. Dr. Bentli: “Dünya adeta bir akıl tutulması yaşıyor”

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, dünkü deprem nedeniyle kongrenin online yapılmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi:

“Yeni bir üniversite olmamıza rağmen İnönü Üniversitesi ile kaliteli projeler yapmaya çalışıyoruz. Bu süreçte her türlü iş birliğine ihtiyacımız var. Adını yaşatmaktan gurur duyduğumuz merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın adıyla düzenlenen ve bu yıl üniversitemiz ve İnönü Üniversitesi işbirliği içerisinde 5.’sini düzenlediğimiz Ekonomi ve Siyaset Kongresine hepiniz hoş geldiniz. 21.yüzyılın ilk çeyreği biterken özelde bölgemiz ve genelde tüm dünya güvenlik başta olmak üzere sonuçlarının vahameti tahmin bile edilmeyecek sorunlarla bildiğiniz üzere boğuşuyor. Dünya adeta bir akıl tutulması yaşıyor. Küresel bir köye dönüşen dünyamızda bu sorunların çözümü ancak akılcı politikalarla mümkün. 

Kongre, iki gün boyunca 27 oturumda 100’den fazla katılımcıyla küresel ve bölgesel sorunları tartışacak

Kubbedagi.com'da yayınlanan haberler kendi haber merkezi veya haber paylaşımı yaptığı müstakil diğer haber sitelerinin haberleridir. Bu nedenle Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı kaynaklı haberlerin dışında diğer haberlerin alınıp başka sitelerde yayınlanmasına kesinlikle izin yoktur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar