"Malatya'da kayısı tarımı ciddi bir risk altında"

A- A+

Malatya’da Kayısının her yönü ile alındığı Deprem Sonrası Kayısı Toplantısında konuşan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma, “Son 6 yılda iklim koşullarında yaşanan anormallikler nedeniyle yıllık rekolte 70-85 bin ton arasında gerçekleşmektedir. Bu durum Malatya’da sürdürülebilir kayısı tarımı için ciddi bir risk oluşturmaktadır.” dedi. 

Malatya’da sürdürülebilir kayısı tarımı için risk oluşturan konulara değinen Malatya Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma, “Son yıllarda küresel iklim değişikliğine bağlı olarak artan ilkbahar geç donları, çiçeklenme dönemindeki aşırı yağışlar ve hastalıklara bağlı olarak Malatya’da kuru kayısı rekoltesinde ciddi düşüşler meydana gelmiştir. Son 6 yılda iklim koşullarında yaşanan anormallikler nedeniyle yıllık rekolte 70-85 bin ton arasında gerçekleşmektedir. Bu durum Malatya’da sürdürülebilir kayısı tarımı için ciddi bir risk oluşturmaktadır. Konunun detaylı bir şekilde analiz edilmesi amacıyla ülkemizde ekoloji, topoğrafya ve iklim konusunda tecrübeli bir grup bilim insanıyla 2024 yılının Mart ayından itibaren bir çalışma başlatmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kubbedagi.com'da yayınlanan haberler kendi haber merkezi veya haber paylaşımı yaptığı müstakil diğer haber sitelerinin haberleridir. Bu nedenle Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı kaynaklı haberlerin dışında diğer haberlerin alınıp başka sitelerde yayınlanmasına kesinlikle izin yoktur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar