"İnsana, Yaşayana, Ölene Verilen Değer Anlaşılırsa, Organ Nakli Anlaşılır"

A- A+

İnönü Üniversitesi Düşünce Akademisi Topluluğu tarafından “Dini Meselelerden Medikal Kavramlara Organ Nakli” paneli düzenlendi.

Panele; İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Birsin, İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Kazım Yusufoğlu ve Malatya Müftü Yardımcısı Abdullah Bekiroğlu konuşmacı olarak katılırken Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) Karaciğer Nakli Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Sami Akbulut moderatörlüğü üstlendi. Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan panel, Prof. Dr. Ahmet Sami Akbulut'un açılış konuşmasıyla devam etti.

Prof. Dr. Akbulut konuşmasında organ nakli hakkında bilgiler vererek yaptığı araştırmalardan örnekler verdi.  Ülkeler arası organ nakli istatistiklerini paylaşan Akbulut, Türkiye'de 15 yıl içinde bir milyon nüfus başına düşen organ bağışı oranının yüzde 3.5 civarında olduğunu belirtti.

Akbulut’un ardından konuşan Dr. Öğr. Üyesi Kazım Yusufoğlu organ naklinin İslam'da inanç, ahlak ve hukuk boyutuyla ele alındığını ifade etti. Organ naklinin delillerini ve şartlarını dinleyicilerle paylaşan Yusufoğlu “Organ naklinin fıkhi boyutunu, hukuki boyutunu anlayabilmemiz için özet olarak üç şeyi bilmemiz gerekiyor. İlk olarak İslam'ın genel olarak insana verdiği değer, ikincisi İslam'ın yaşayan kişilere özel olarak verdiği değer, üçüncüsü ise İslam'ın ölen kişilere özel olarak verdiği değer. Bunlar anlaşılırsa organ naklinin temelindeki hassasiyetler de anlaşılmış olur.” dedi.

İl Müftü Yardımcısı Abdullah Bekiroğlu ise Mülk Suresi’nden bir ayet okuyarak sözlerine başladı. Organ bağışı ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun verdiği fetvayı anlatan Bekiroğlu, bu fetvada geçen organ bağışı şartlarını açıkladı.

Beyin ölümünün ne olduğuna ilişkin bilgiler paylaşan Prof. Dr. Mehmet Birsin ise beyin ölümünün modern çağda solunum ve dolaşım sistemi dışında ölümü tespit için kullanılan yeni bir veri olduğunu söyledi.

Birsin, sözlerinin devamında şu şekilde konuştu: “Beyin ölümü teşhisinin konulmasıyla birlikte organ nakli için diğer hususlara bakılması gerekir. Burada zaruret ve hacet meselesi iyileşeceğine dair nakil yapılan kişinin güçlü bir kanaatin olması, mirasçılarının veya ölümden önce kendisinin yasal izninin olması organın bir ücret ve menfaat karşılığında verilmemiş olması, bu organların insan onuruna aykırı bir işleme konu edilmeyeceğinin garantisinin verilmesi, organın nakledileceği alıcının nakil operasyonuna razı olması gibi şartlarla caiz olabileceği kanaatini taşıyorum.”

Konferans, hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu. / ÜNİHABER 


 

Kubbedagi.com'da yayınlanan haberler kendi haber merkezi veya haber paylaşımı yaptığı müstakil diğer haber sitelerinin haberleridir. Bu nedenle Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı kaynaklı haberlerin dışında diğer haberlerin alınıp başka sitelerde yayınlanmasına kesinlikle izin yoktur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar