Vali Ersin Yazıcı, “Yani siz trafiğe çıktığınızda yaya olarak veya araçla eğer kurallara uymazsanız, herkes kafasına göre, bildiği gibi hareket ederse canımız yanar, üzülürüz. Kul hakkına gireriz. Dolayısıyla yaya ya da araçla toplulukların içine girdiğimizde mutlaka ama mutlaka hepimizin uyması gereken kurallar olacak” dedi.
Malatya’da Trafik ve İlk Yardım Haftası nedeniyle Kongre ve Kültür Merkezi’nde bir dizi kutlama töreni yapıldı.
Program kapsamında Malatya İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma komutanlığı, Büyükşehir Zabıta Dairesi, AFAD Müdürlüğü gibi kurumlar tarafından stantlar açılarak öğrencilere bilgilendirme broşürleri dağıttılar.
Törene Vali Ersin Yazıcı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Gündüz, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ercan Altın, Malatya Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Murat Aslan, Milli Eğitim Müdürü Behçet Bakır, Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Erhan Berk, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin ile kamu kurum ve kuruluş yöneticileri katıldılar.
Törende konuşan Malatya İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Nadir Öztürk, “Trafik bir yaşam biçimi olduğu kadar, günümüz dünyasında ne yazık ki insan hayatını tehdit eden küresel bir sorun haline gelmiştir. Trafikteki önceliğimiz vatandaşlarımızın gidecekleri yerlere güvenli bir şekilde ulaşmalarını sağlanmasıdır. Bu amaç ile tarik düzenlenmesi ve denetimlerinin eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri önem arz etmektedir. Trafik güvenliğinin sağlanmasına yönelik öncelik verilmesi gereken 5 kırmızıçizgimiz vardır. Bunlar hız kurallarına uyma, emniyet kemeri takma, alkollü araç kullanmama, seyir halinde cep telefonu ile konuşmama ve yaya önceliği oluşturmaktadır.” diye konuştu.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başlattığı ve hala devam eden çok önemli duble yollar yapıldı. Buna rağmen kazalar maalesef bitmek bilmiyor. Bunu nasıl azaltabiliriz, mevcut olan kazalarda ölüm oranlarını Allah muhafaza nasıl daha düşürebiliriz? Ebetteki bunlar bilinçlendirme çalışmalarıyla olur. Araçlar daha çok yaygınlaştı. Bireysel kullanım daha çok arttı. Gençlerin özellikle hız kurallarına uymamaları ve artık trafikte ‘trafik terörü’ dediğimiz uygulamalara girmeleri buradaki kazaları ve ölüm oranlarının gençlerde olmalarının temel nedeninin bu olduğunu düşünüyoruz.” İfadelerini kaydetti.
Salondaki katılımcıların oluşturduğu kalabalıktan örnek vererek, trafik kuralarının önemini anlatan Vali Ersin Yazıcı ise törende şunları söyledi, “Burada bir kalabalık var. Bu kalabalığın eğer kuralları olmazsa herkes özgürce, istediği gibi hareket ederse buna biz ‘anarşi’ diyoruz. Yani siz trafiğe çıktığınızda yaya olarak veya araçla eğer kurallara uymazsanız, herkes kafasına göre, bildiği gibi hareket ederse canımız yanar, üzülürüz. Kul hakkına gireriz. Dolayısıyla yaya ya da araçla toplulukların içine girdiğimizde mutlaka ama mutlaka hepimizin uyması gereken kurallar olacak. Bunun da bir tek gerekçesi var. İnsanların birbirine saygı göstermesi ve başkalarının özgürlük alanlarını ihlal etmememiz için yapacağız bunu. Eğer herkes istediği gibi hareket ederse çevreyolunda 180-200 kilometre hızla giderseniz birilerinin canını yakabilirsiniz, buna hakkınız var mı? Yok.”
Törende öğrenciler tarafından yapılan gösteri ve müzik dinletisinin ardından kurumların başarılı şoför ve trafikteki başarılı görevlilerine plaket ve ödülleri verildi.