Karakaya Baraj Gölüne Türkiye'de belirli yerlerde avlanabilen, sadece Fırat ve Dicle Nehirleri içerisinde bulunduğu bilinen balık türü olan 750 bin adet Şabut Balığı yavrusu bırakıldı.
Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre; Baraj gölündeki balık çeşitliliğinin korunması ve artırılması için başlatılan ve bölgede sürdürülebilir balıkçılığa ve doğal yaşam dengesine katkı sunmak amacıyla Karakaya Barajına Şabut Balığı yavrusu bırakıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığının Balıklandırma Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmada İl ve Kale ilçe Müdürlüğü ekiplerince Kale İlçesinde Karakaya Baraj Gölünde balık popülasyonunu ve çeşitliliğini artırmak için 750 bin adet şabut yavrusu bırakıldı.
Şabut Balığı Nedir?
Şabut balığı (Barbus grypus), özellikle Fırat ve Dicle havzalarında yaygın olan tatlı su balığı türlerinden biridir. Orta büyüklükteki nehirlerde ve baraj göllerinde yaşamayı tercih eden bu balık, 2 metreye kadar büyüyebilmekte ve 50 kilograma kadar ulaşabilmektedir. Şabut, hem amatör hem de ticari balıkçılar tarafından avlanır ve özellikle lezzetli etiyle tanınır. Aynı zamanda otçul bir balık olan Şabut, sucul bitkilerle beslenerek ekosistemde doğal dengeye katkı sağlar.