“Deprem ve Ruh Sağlığı” Malatya'da Konuşuldu

“Deprem ve Ruh Sağlığı”  Malatya'da Konuşuldu
A- A+

Malatya Turgut Özal Üniversitesinde iki gün sürecek olan  “Deprem ve Ruh Sağlığı” çalıştayının açılış programı yapıldı. 

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Psikoloji Bölümü tarafından Battalgazi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Deprem ve Ruh Sağlığı” Çalıştayının açılışına Vali Ersin Yazıcı, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Dr. İbrahim Altan, Kilis Yedi Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Altın, Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, İl Müftüsü Ramazan Dolu, SGK İl Müdürü Tekin Kutlu, İl Göç İdaresi Müdürü Mahmut Kurtuluş, Türkiye İstatistik Kurumu İl Müdürü Ali Tüfekçi, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Çalıştayda Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Zeynep Sağır, açılış konuşmasında “Yaşadığımız depremin etkilerinin uzun süre devam edeceği ön görülmektedir. Sadece Malatya’da 1.256 can kaybına, 6 bin 444 vatandaşımızın yaralamasına neden olmuştur. Hali hazırda yaklaşık 120 bin vatandaşımız konteynerlerde yaşamaya devam etmektedir. Öte yandan 6 bin 643 bina deprem anında yıkık hale geldi ve 36 bin 10 binadan 29 bin 770’inin enkazının kaldırılmasıyla devam eden 16 aylık bir dönemi geride bırakmış olduk. Bu dönem içerisinde nüfus hareketliliği beklendik bir durum olarak ifade edilir. Bu bağlamda 100 binden fazla kişinin Malatya’dan göç ettiği bilinmektedir. Tüm bu durumlar çalıştayımızın, ilimiz ve deprem bölgemiz için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.” dedi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, “Depremler, yalnızca fiziksel yapıları, binaları değil, aynı zamanda ruhsal sağlığımızı da derinden sarsan olaylardır. Bir depremin hemen ardından yaşanan travma ve stres, genellikle ilk müdahalelerle ele alınmaktadır. Ben de hemen deprem sonrası ilimizde psikososyal destek konusunda Üniversitelerimiz, İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Müftülük ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içerisinde bu ilk müdahaleyi yaptığını, tüm çadırları gezdiklerini katıldığım il koordinasyon toplantılarında gördüm.  Bu travmanın uzun vadeli etkileri ve bu etkilerle başa çıkma stratejilerini göz ardı etmemek için geç dönem ruh sağlığı üzerine odaklanmak ve bu alanda araştırmalar yapmak büyük bir önem arz etmektedir. Stresle başa çıkma ve toplumsal dayanışma, sadece bireylerin iyilik hali için değil, aynı zamanda toplumun genel sağlığı ve dayanıklılığı için de kritik öneme sahiptir. Psikolojik dayanıklılığımızı artırarak ve toplumsal dayanışmayı güçlendirerek, depremler gibi büyük felaketlerin ardından daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde toparlanabiliriz. Çalıştayımızda, alanında uzman bilim insanları, psikologlar, deprem sonrası süreçte sahada gönüllü olarak çalışmış sivil toplum kuruluşu üyeleri bilgi ve deneyimlerini bizlerle paylaşacaklar. Birlikte, depremlerin ardından ortaya çıkan psikolojik sorunları nasıl aşabileceğimizi ve bu süreçte toplumsal dayanışmanın nasıl güçlendirilebileceğini tartışacağız.” şeklinde konuştu.

6 Şubattan Kilis'inde etkilendiğini ancak Malatya'nın daha büyük yıkımlar yaşadığını vurgulayan 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karagöz, "Çalıştayımız, problemlerle başa çıkmada yeni yöntemler geliştirmenin ve yine insanımıza daha uzun süreli yardımcı olabilmenin yöntemlerini geliştirilebileceği konusunda değerli bir çalışma olacaktır" dedi.

Vali Ersin Yazıcı,  “Deprem sonrası hayat devam ederken insanlar deprem anını hafızasından silmenin zorluğunu yaşıyor. O andan çıkmak çok zor, bu tamamen psikolojik bir durum. Bu nedenle travmanın geçmesi, ruh sağlığının iyileşmesi için böyle çalışmalara, programlara ihtiyaç var. Bugün devletimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ilk anlardan itibaren vatandaşımıza her türlü desteği sunuyor, psikososyal destekler sunuyor. Bizler de bu bilinçle hareket ediyoruz. Malatya’ya hizmet etmekten gurur duyuyorum çünkü depremin ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. Güçlü devletimiz tüm yıkımları yerine koyuyor, yeniden çarşıyı inşa ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız çarşıyı imar ediyor. Bu çok önemli bir atılım. Çünkü çarşı, şehrin ayağa kalkmasını sağlayacak ve bu durum psikolojimize de yansıyacak elbette. Deprem çok ağır bir travmaydı ancak devletimiz hızla bu olumsuzlukları toparlıyor, iyileştiriyor.” İfadelerini kaydetti. 

Moderatörlüğünü Vali Yardımcısı Osman Kural’ın yaptığı birinci oturum; “Deprem Sonrası Karşılaşılan Güçlükler ve Mevcut Durum” üzerine gerçekleştirildi. İkinci oturum ise Moderatör Prof. Dr. Halil Aldemir’in yönetiminde “Deprem Sonrası Tespit Edilen Sorunlara Yönelik Çözüm Önerileri” üzerine gerçekleşti.

Çalıştay, Moderatör Prof. Dr. İlhan Erdem’in değerlendirme oturumunun ardından sona erdi. / BÜLTEN

 

Kubbedagi.com'da yayınlanan haberler kendi haber merkezi veya haber paylaşımı yaptığı müstakil diğer haber sitelerinin haberleridir. Bu nedenle Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı kaynaklı haberlerin dışında diğer haberlerin alınıp başka sitelerde yayınlanmasına kesinlikle izin yoktur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar