Malatya’da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Arslantepe Höyüğü’nün Arslantepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, Arslantepe kazı alanında depremden dolayı ciddi bir hasarın olmadığını, durumun iyi olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, Arslantepe’de yaşanan depremler sonrası höyüğün son durumu ile ilgili gazetecilere açıklamada bulundu.
Restelli, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki deprem ve 27 Şubat’ta Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremden sonra anıtsal binaları ve Arslantepe’yi görmek istediklerini söyledi.
İtalyan Profesör, depremden sonra Arslantepe’nin durumunu anlamak amacıyla bir inceleme yaptıklarını kaydederek, şunları söyledi: “İlk günden höyükle ilgili fotoğraflar bire geldi. Uzaktan çok farklı görünüyor, beklediğimden çok daha iyi olduğunu gördüm. Çok büyük bir hasar yok. Binalarda tahribat görmedik. Duvar resimleri çok sağlam duruyor.”
Restelli, kalıcı çatının yerinde olduğunu belirterek, geçici çatının biraz sorunlu olduğunu, alanı korumak için hemen çalışmalara başlanacağını anlattı.
Bu yıl kazı çalışmalarının erken başlanacağını kaydeden Restelli, “Bu yıl temizleme çalışmaları yapacağız. Toprak binaların üzerine yıkıldı ama durdu. Bizim için çok büyük bir sıkıntı yok. Profillere çalışacağız. Sezona daha erken başlayacağız. Kazı evi sorunlu ama konteyner bulunacak. Bu şekilde ekip rahat çalışabilir. Bu sezon uzun sürecek, çünkü çok iş var. Memnunuz çünkü kazı alanın durumu iyi” dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Arslantepe Höyüğü’ne depremden hemen sonra geldiklerini ve uzmanlarla detaylı inceleme yaptıklarını ve ciddi bir hasarın olmadığını söyledi.
Çetin,Höyükte var olan geçici çatının yerine hızlı bir şekilde yeni bir çatı inşa edileceğini, karşılama merkezini de kısa bir sürede tamamlayı planladıklarını kaydetti.
Ayrıca, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı da höyükte incelemelerde bulundu.