Vali Yazıcı'dan Depremin Yıldönümü Değerlendirmesi, "Moralimizi yüksek tutacağız"

Vali Yazıcı'dan Depremin Yıldönümü Değerlendirmesi,
A- A+

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, “Bittik, öldük, diye bir şey yok. Hayat devam edecek. Vatandaşımıza hizmet etmek için buradayız. Ben asla umudumu kaybetmem. Vatandaşımızın yüzünü güldürmek en büyük hedefimiz, yılmak yok. Moralimizi yüksek tutacağız” dedi.  

Vali Ersin Yazıcı, 6 Şubat depremlerinin 1 yıldönümü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında kentteki son durum hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

-Ağır hasarlı 3 bin 492 konut yargı sürecinde 

6 Şubat depremlerinden dolayı Malatya’da ölü sayısının 1.237, yaralı sayısının ise 6 bin 644 olduğunu belirten Vali Ersin Yazıcı, “6 Şubat depremleri sonrasında Malatya genelinde yıkılan bina sayısı 6 bin 643, ağır hasarlı bina sayısı 35 bin 907, orta hasarlı bina sayısı 2 bin 525’dir. 2 Şubat tarihi itibariyle Malatya genelinde yıkılan bina sayısı 28 bin 980’dir. Yargı sürecindeki bina sayısı 3 bin 492’dir. Malatya merkezde yıkımların yüzde 98’i, il genelinde ise yıkımların yüzde 85.27’si tamamlanmıştır.” Şeklindeki bilgileri paylaştı. 

-“3 önemli konu vardı”

Malatya’da göreve başladığında toplumun her kesiminden kendisine aktarılan ana sorunları 3 başlıkta topladığını belirten Vali Ersin Yazıcı, “Hayat binalar, toz ve hırsızlık olayları. Göreve başladığımda 3 ayrı konuda şikayet vardı” dedi. Vali Yazıcı, Emniyet bölgesindeki 1.540 hırsızlık olayından 1.260 olayın, jandarma bölgesinde ise 168 hırsızlık olayından 137 olayın aydınlatıldığını ve faillerinin yakalandığını da aktardı. 

Vali Ersin Yazıcı Malatya’da hane başı 10 bin TL ödemelerinde toplam 1 milyar 970 milyon 680 bin TL, taşınma yardımı olarak 1 milyar 272 milyon TL, kira yardımı olarak 129 bin 988 kişiye 4 milyar 505 milyon 516 bin TL, depremde vefat edenlerin yakınlarına 101 milyon 100 bin TL ve yakıt desteği olarak ise 41 milyon 115 bin TL ödeme yapıldığını kaydetti. 

-“Çadırda kalan vatandaş yoktur”

Deprem sonrasında Malatya’da kurulan ve dağıtılan çadır sayısının 88 bin 561 adet olduğunu belirten Vali Ersin Yazıcı, Temmuz 2023 itibariyle çadır kentlerin kaldırılara, vatandaşların konteyner kentlere taşındığını, vatandaşların kendi bahçelerinde kurdukları bireysel çadırların dışında Malatya’da çadırda yaşayan vatandaş bulunmadığını da kaydetti. 

Vali Ersin Yazıcı, Malatya genelinde kurulumu gerçekleştirilen 69 konteyner kentte 32 bin 295 konteynerde toplam 117 bin 232 vatandaşın olduğunu, 3 bin 157 konteynerde ise esnafın faaliyet gösterdiğini kaydetti.

-Merkez de 23 bin konut, 11 bin işyeri planlaması yapılıyor

Malatya il merkezinde rezerv yapı alanı ilan edilmek suretiyle 313.51 hektar alanda 23 bin konut 11 bin ticarethane olmak üzere 34 bin bağımsız yapının üretilmesinin planlanmakta olduğunu aktaran Vali Ersin Yazıcı, 14 bin 614 konutun  TOKİ tarafından yapılmakta olduğunu ve bunun 5 bin 140 adetinin hazır olduğunu ve kura çekiminin gerçekleştirileceğini ifade etti. Vali Yazıcı, kırsal kesimde ise 7 bin 542 konuttan Mart ayında bin konutun teslim edileceğinin bilgisini de paylaştı. 

Vali Yazıcı, “Depremin ağır sonuçları oldu. Yaşamının devam ettiğinin ve sorumluluklarımızın farkındayız.” dedi.

-100 cami ve 123 minare yıkıldı 

Vali Ersin Yazıcı, 6 Şubat depremlerinden dolayı Malatya genelinde 100 cami, 123 minare ve 8 Kur’an Kursu’nun yıkıldığını, 66 cami ve 22 minarenin tadilatının yapıldığını, 97 cami, 36 minarenin  ve 28 Kur’an Kursunun tadilatının yapıldığını, 28 Kur’an Kursunun ise tadilatının yapılacağını aktararak, bu konuda hayırseverlerden destek ve katkı beklendiğini ifade etti. 

Kırsal kesimdeki üretici ve yetiştiricilerin mağduriyetlerinin giderilmesine önem verildiğini de aktaran Vali Ersin Yazıcı, kırsalda 552 büyükbaş hayvan, 5 bin 259 küçükbaş hayvan, 1.478 hayvan çadırı, 1.3 ton ayçiçeği tohumu, çayı, mera ve yem bitkisi, balıkçılık nakdi hibe olmak üzere 695 milyon TL destek sağlandığını belirtti. 

-“46 okulun 35’inin inşaatı önümüzdeki eğitim yılına kavuşacak”

Vali Ersin Yazıcı, 6 Şubat depremlerinden dolayı Malatya genelinde 2 okulun yıkıldığını, 46 okulun ağır hasar aldığını, 18 okul binasının orta hasar ve 210 okulun ise az hasar gördüğünü belirterek, 206 okulun ise hasarsız çıktığını ve 150 okulun büyük onarımının gerçekleştirildiğini kaydetti. Vali Yazıcı, Malatya genelinde 9 okulun inşaatının tamamlandığını, 46 okulun inşaat sürecinin devam ettiğini ve bunun 35 okulun inşaatının Eylül 2024’de tamamlanarak eğitimi hazır hale getirileceğini ifade etti. Vali Yazıcı, 674 öğretmenin konteynerde kaldığını, ihtiyaç olması halinde 214 konteynerin öğretmenler için bekletildiğini kaydetti. 

Malatya’da depremlerde büyük hastanelerin etkilenmediğini, ancak Sağlık Müdürlüğü binası dahil 9 binanın ağır hasarlı olması nedeniyle yıkıldığını belirten Vali Yazıcı, Pütürge Devlet Hastanesi’nin ise yatırım programına alındığını ifade etti.

- “Moralimizi yüksek tutacağız”

Çarşı merkez inşaatında hem fore kazık kullanıldığını, hemde beton enjekte edildiğini belirten Vali Ersin Yazıcı, “Çarşı merkezi bir hukuki problem olmazsa 2 yıl içinde tamamlanacak” dedi.

Asla umutsuzluğa düşülmeyeceğinin altını çizen Vali Ersin Yazıcı, “Bittik, öldük, diye bir şey yok. Hayat devam edecek. Vatandaşımıza hizmet etmek için buradayız. Ben asla umudumu kaybetmem. Vatandaşımızın yüzünü güldürmek en büyük hedefimiz, yılmak yok. Moralimizi yüksek tutacağız” diye konuştu.  

malatyayenises.com / kubbedagi.com

Kubbedagi.com'da yayınlanan haberler kendi haber merkezi veya haber paylaşımı yaptığı müstakil diğer haber sitelerinin haberleridir. Bu nedenle Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı kaynaklı haberlerin dışında diğer haberlerin alınıp başka sitelerde yayınlanmasına kesinlikle izin yoktur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar