İngiltere’de yapılan yeni bir çalışmaya göre, ‘Uzun Kovid’ ile ilişkili ‘beyin sisi’ semptomunun 10 yıl yaşlanmayla karşılaştırılabilir olduğu öne sürüldü.
Kronik beyin sisinin belirtileri arasında, genellikle konsantrasyon güçlüğü, hafif kafa karışıklığı, sisli veya yavaş düşünceler, unutkanlık ve genel bir yorgunluk hissi yer alıyor.
Bunlardan bazıları, virüse yakalandıktan sonra aylarca devam eden koronavirüs semptomlarıyla ilişkilendirildi.
The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, King’s College London tarafından yapılan çalışmada, koronavirüsün 5 bin 100 katılımcının hafızası üzerindeki etkisi araştırıldı.
Araştırmacılar, hızı ve doğruluğu ölçen 12 bilişsel test aracılığıyla, 2021 ve 2022 yılları arasındaki çalışma belleği, dikkat, muhakeme ve motor kontrolleri inceledi.
Koronavirüse yakalandıktan sonra 12 haftadan Uzun Kovid ile ilgili semptomları olan kişiler bilişsel testlerde daha düşük puanlar aldı.
Çalışma, ‘beyin sisi’ olarak bilinen bu bilişsel düşüşün, ‘yaklaşık 10 yıl ileri yaşın’ etkisi ile karşılaştırılabilir olduğunu gösterdi.
Bilişsel bozukluğun, testi pozitif çıkan ve üç aydan uzun süredir semptomları olan kişilerde en yüksek oranda olduğu görüldü.
Ancak, koronavirüsten tamamen iyileştiğini bildiren kişilerde herhangi bir bilişsel bozulma görülmedi.
King’s College London’da yaşlanma ve sağlık profesörü Claire Steves araştırma konusunda şunları söyledi;
“Gerçek şu ki, ilk enfeksiyondan iki yıl sonra, bazı insanlar tamamen iyileşmiş hissetmiyorlar ve yaşamları koronavirüsün uzun vadeli etkilerinden etkilenmeye devam ediyor. Bunun neden böyle olduğunu ve yardımcı olmak için neler yapılabileceğini anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var.”
Nature tıp dergisinde 2022’de yayınlanan bir araştırmaya göre koronavirüs, prefrontal korteks de dahil olmak üzere beynin belirli bölgelerinde yüzde 2’ye kadar daha hızlı anormalliklere ve gri madde kaybına neden olabilir ve bu da insanların bilişsel yeteneklerini etkileyebilir.
Yale Üniversitesi’nden bir araştırma ekibinin Aralık ayında yürüttüğü 12 hastayı içeren klinik deneyde, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanan N-asetilsistein (NAC) adı verilen bir antioksidan ve guanfasin içeren ilaç kombinasyonunun beyin sisini azaltmaya yardımcı olduğu görüldü.