“Sanayide Nitelikli İnsan Kaynağına Büyük İhtiyaç Var”

“Sanayide Nitelikli İnsan Kaynağına Büyük İhtiyaç Var”
A- A+

İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF), Kariyer Merkezi Koordinatörlüğü ve Malatya Teknokent iş birliğiyle düzenlenen “Sanayinin Üniversiteden Beklentileri” isimli panel, yoğun bir katılımla gerçekleşti. Moderatörlüğünü İİBF Öğretim Üyesi ve Malatya Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Hasan Yılmaz’ın üstlendiği panele, MAKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Tortum Kaya ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdür İpek Tortum konuşmacı olarak katıldı.

Panele; İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Burhan Karakoç, İİBF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Tuncel, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

MAKSAN: 50 Yıllık Bir Başarı Öyküsü

Panelde konuşan MAKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Tortum Kaya, şirketin kuruluşundan bu yana elde ettiği başarılara değindi:

"MAKSAN, 1974 yılında çok ortaklı bir yapıyla kuruldu ve bu yıl 50. yaşını kutluyoruz. Şirketimizin temelleri, makina parkur seçiminden üretim süreçlerine kadar oldukça profesyonel adımlarla atıldı. Bugün yılda yaklaşık 5 bin trafo üretiyoruz. Ancak standart üretimin ötesine geçerek, mühendislik gerektiren özel üretimlere ağırlık verdik. Ürünlerimiz Avrupa başta olmak üzere 4 kıtaya ihraç ediliyor.”

Kaya, üniversite-sanayi iş birliğinin önemini vurgulayarak şunları ekledi:
"Gençlere sahada neler yapıldığını ve iş dünyasında nasıl bir sistemin işlediğini öğretmemiz gerekiyor. Üniversite-sanayi iş birliğiyle birçok eksikliği giderebiliriz. Bu kapsamda son sınıf öğrencilerinin haftanın belirli günlerinde staj yapmaları çok faydalı olacaktır. Mezun olduktan sonra ancak iki yılda işe adapte olabilen bir sistem yerine, daha donanımlı bireyler yetiştirebiliriz."

Sanayi Dijitalleşmeye Hazırlanmalı

MAKSAN Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İpek Tortum, sanayiciliğin sorunlarına ve geleceğe yönelik stratejilere değindi:
"Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, nitelikli insan kaynağı ihtiyacı değişmiyor. Analitik düşünen, muhakeme yapabilen ve teknolojiyi etkin kullanabilen çalışanlar bulmakta zorlanıyoruz. Çin gibi ülkeler, üretim süreçlerini hızla dijitalleştirerek büyük bir avantaj sağlıyor. Örneğin, bizim 20 kişiyle yaptığımız bir işi Çin bir operatörle gerçekleştirebiliyor. Türkiye’nin de bu dijitalleşme sürecine hızla ayak uydurması gerekiyor."

Tortum, yapay zekâ ve dijital teknolojilerin sanayiye entegrasyonunda mühendislerin rolünün kritik olduğunu belirtti:
"Genç mühendislerimizin dijitalleşmeye odaklanmaları ve bu alanda geleceğe yönelik güçlü bir vizyon geliştirmeleri şart."

MAKSAN’ın Malatya ve Türkiye sanayisindeki öncü rolüne dikkat çeken Ebru Tortum Kaya, şirketin ilkleri başarma konusundaki kararlılığını dile getirdi:
"Merkezi Malatya olan ilk Ar-Ge merkezini kurduk, ilk TSE belgesini aldık ve birçok alanda öncülük yaptık. Bu süreç bazen yorucu ve dezavantajlı olsa da şehrimize katkı sağladığı için gurur duyuyoruz."

 

Kubbedagi.com'da yayınlanan haberler kendi haber merkezi veya haber paylaşımı yaptığı müstakil diğer haber sitelerinin haberleridir. Bu nedenle Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı kaynaklı haberlerin dışında diğer haberlerin alınıp başka sitelerde yayınlanmasına kesinlikle izin yoktur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar