MTÜ'de "Engel Olma Farkında Ol” konferansı düzenlendi

MTÜ'de
A- A+

Malatya Turgut Özal Üniversitesinde (MTÜ) engelli bireylerin toplumda tam olarak yer almaları için gereken desteği sağlamak, engellerin aşılması için çalışmalar yapmak ve engelli bireylerin haklarının korunması için farkındalık yaratmak amacıyla 10-16 Mayıs tarihleri arasında Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı tarihte kutlanan Engelliler Haftasına yönelik “Engel Olma Farkında Ol” konferansı düzenlendi. 

Konferansa Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Neşe Karakaş, Ampute Milli Takım Kaleci Antrenörü Selim Karadağ, Malatya İl Emniyet Müdür Yardımcısı İlhan Duran, Malatya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Mükremin Yağbasan sivil toplum örgütleri temsilcileri ve akademik, idari personel ile öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirildi.  

Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Prof. Dr. Recep Bentli,  “Bu özel hafta, engelli bireylerin haklarına ve ihtiyaçlarına dikkat çekmek için önemli bir fırsattır. Engellilik, sadece engelli bireyleri değil, ailelerini, arkadaşlarını ve toplumun tüm kesimlerini etkileyen geniş kapsamlı bir durumdur. Bu nedenle, bu hafta boyunca düzenlenen etkinlikler ve konferanslar, engelli bireylerin toplumdaki yerini güçlendirmeyi ve onların yaşam standartlarını iyileştirmeyi hedefler. Üniversite olarak, engellilik konusundaki araştırmalarımızı ve çalışmalarımızı artırmalı ve bu alanda yeni bilgi ve perspektifler geliştirmeliyiz. Engellilikle ilgili politika ve uygulamaları analiz ederek, daha kapsayıcı ve adaletli bir toplum için merkezi hükümete öneriler sunmalıyız. Engelli bireylerin istihdam edilmesi, sosyal hayata katılımlarının desteklenmesi ve toplumsal ayrımcılığın önlenmesi için geniş kapsamlı politika ve programlar geliştirilmelidir. Engelliler Haftası'nın bu yılki teması olan ‘Engelsiz Bir Dünya İçin El Ele’ adına, hepimizin engelli bireylerle dayanışma içinde olması ve onların haklarını savunması gerekmektedir. Akademik camia olarak, bu konuda liderlik etmek ve toplumsal değişimi teşvik etmek bizim sorumluluğumuzdur.” ifadelerine yer verdi. 

Konferans kapsamında “Bütünsel Sağlık- Engellilik ve Sosyal Entegrasyon” başlıklı sunumlarını gerçekleştiren Tıp Fakültesi dekan yardımcısı Doç. Dr. Neşe Karakaş, Antik Roma’dan Antik Mısır’a ve Ortaçağ’dan Rönesans’a kadar engelliliğin toplumda yer edinme süreçleri hakkında bilgi vererek şöyle konuştu, “Endüstri Devrimi ve modernleşme, engelli bireylerin hayatlarında önemli dönüm noktaları oluşturmuş ve bu süreçler, onların toplum içindeki yerlerini ve toplumun engellilik algısını büyük ölçüde etkilemiştir. İlerleyen zamanlarda, teknolojik gelişmeler ve sosyal politikalar, engelli bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmek ve onların topluma entegrasyonunu kolaylaştırmak adına önemli adımlar atmıştır. Bu dönüşüm, engelli bireylerin eğitimden iş hayatına, sosyal katılımdan kişisel gelişimlerine kadar birçok alanda fırsatlar yaratmıştır. Öte yandan, endüstriyel üretim süreçlerinin yol açtığı zorluklar ve rekabetçi çalışma kültürü gibi olumsuz etkiler de göz ardı edilemez.” 

Ampute Milli Takım Kaleci Antrenörü Selim Karadağ ise “Bizim engel dediğimiz şey doğuştan veya sonradan bir kaza sonucu meydana gelen bir olumsuz durum olarak tanımlanır. Ancak yaşam noktasında hepimiz bazı noktalarda engelleniyoruz aslında. İstediğimiz her şeyi yapamadığımız zamanda bir engel oluşuyor. Kendi içimde hep bunu sorgulamışımdır. Bu yüzden her zaman bu konuda çalışmalar yürütmüşümdür. Hocalarımızın da bahsettiği gibi birçok karar ve politika geliştiriliyor. Devletimiz imkânlar sunuyor, çalışıyoruz ve hepimiz bir yerlere geliyoruz. Görüyoruz ki bu sadece tek başına yetmiyor. ‘Ne yapabiliriz?’ sorusuna hepimizin cevaplar üretmesi gerekiyor. Empati yapmamız ve bunun içinde duygusal bir zekâya sahip olmamız gerekiyor. Öğrenci arkadaşlarımıza da iş düşüyor. Hepimiz bir yerlere geleceğiz ve yaptığımız işleri en iyi yapacağız, yapmak zorundayız. Empati ve duygusal zekâmızı kullanarak çaba gösterelim.” ifadelerine yer verdi. 

Konferans Ampute Milli Takım Kaleci Antrenörü Selim Karadağ’ın Rektör Prof. Dr. Recep Bentli’ye milli takım forma takdimi ile sona erdi.  

Kubbedagi.com'da yayınlanan haberler kendi haber merkezi veya haber paylaşımı yaptığı müstakil diğer haber sitelerinin haberleridir. Bu nedenle Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı kaynaklı haberlerin dışında diğer haberlerin alınıp başka sitelerde yayınlanmasına kesinlikle izin yoktur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar