Malatya Baro Başkanı Av. Onur Demez, “Adliye binasının inşa süresi gözetilerek alternatif çözüm yolları ivedi olarak ele alınmalı, merkezde kullanılmayan, verilen hizmete büyük gelen binaların adliyeye tahsisi sağlanmalıdır.” dedi.
Malatya Baro Başkanı Av. Onur Demez, beraberinde çok sayıda avukatında katıldığı bir basın açıklaması yaptı.
Baro Başkanı Demez, “Konteynerlarda , 6 parçaya bölünmüş adliyelerde mesleki faaliyetlerini yürütmek zorunda kalan biz depremzede avukatlar, sadece avukatı müvekkiliyle özdeşleştirenlerin tehdidi altında değiliz. Duruşmalara girmek için günlük ortalama 50 km mesafe katettiğimiz adalet yollarında acaba bir gün bir meslektaşımıza bir şey olacak mi onun endişesindeyiz. Depremle zirveye ulaşan ekonomik sorunlarımızın kaç meslektaşımızı işinden, hayatından koparacağının endişesi ve tehdidi altındayız.Hak arayışının temel aktörü biz avukatların yaşamış olduğu barınma, mesleği ifa ettiğimiz fiziki şartların yetersizliği sadece bizleri değil yüz binlerce vatandaşı etkilemekte, hak arayışını sekteye uğratmaktadır.” dedi.
Demez, “Bilindiği üzere 6 Şubat depreminde adliyemiz yıkılmıştır. Deprem sonrası avukatların, yargı mensuplarının, adliye personellerinin ve en önemlisi vatandaşların hali hiç düşünülmeden adliye binalarına ilişkin özensiz kararlar alınmıştır. Bu kararlar alınırken kamu menfaati gözetilmeden adalete erişim hakkı fiili olarak kısıtlanmış, adil yargılanma hakkına ve adalet arayışına fiilen ket vurulmuştur.
Baro Başkanı Onur Demez şöyle devam etti, “Adliye binalarının bulunduğu yerler büyük araçların geçtiği, trafik akışının yoğun olduğu, şehirlerarası ulaşım yollarının hemen bitişiğindedir. Yol üzerinde bulunan inşaat şantiyeleri ve fabrikaların araç yoğunluğu da eklenince adliyeye varmak biz avukatlar için can pazarına dönüşmektedir. Bu durum ileride meydana gelecek olan olası bir trafik kazasının habercisi değildir de nedir? Bekleyip bir canın gitmesi halinde mi önlemler alınacaktır? Söz konusu noktalara acilen üst geçit, ışık ve kavşak düzenlemeleri yapılarak, gerekli önemler ivedilikle alınmalıdır! Deprem neticesinde adliye binası yıkılan Malatya’mızın en çok da bugünlerde adalete ihtiyacı vardır. Adliye binasının inşa süresi gözetilerek alternatif çözüm yolları ivedi olarak ele alınmalı, merkezde kullanılmayan, verilen hizmete büyük gelen binaların adliyeye tahsisi sağlanmalıdır.”
Malatya Başkanı Av. Onur Demez sözlerini şöyle tamamladı, “Avukatlarımızın neredeyse tamamına yakınının bürosunun deprem neticesinde yıkıldığı ve mesleki faaliyetlerin bitme seviyesine geldiği bu dönemde ekonomik sorunlarımıza nispeten derman olacak finansal desteklerden avukatların yararlanması sağlanmalı, meslektaşlarımızın hak ettiği adli yardım ve diğer alacaklar bir an evvel ödenmelidir. Zikredilen tüm sıkıntıları daha önce gerek kamuoyuna gerekse de yetkililere defaatle deklare etmemize rağmen hala somut adımlar atılmamış, mağduriyetler giderilmemiştir. Bu vesileyle 29 Eylül’de yapılacak ihalenin bu hassasiyetle icra edilmesini umuyor, dayanacak bir tek günümüzün dahi olmadığını yetkililere bildiriyoruz. Bizler Malatya Barosu olarak çalışma koşullarımızın ve adli hizmetlerin meslek onuruna ve vakarına yaraşır seviyeye ulaşması için var gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğimizi bir kere daha tekrar ediyor, kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz.”
-Bodrum’daki avukat cinayetine tepki
Bu arada, basın açıklamasında Bodrum’da cinayete kurban giden Avukat Mehmet Erdal Çam olayına da tepki gösteren Baro Başkanı Av. Onur Demez, “Mesleki faaliyetlerini icra ederken müvekkilleriyle özdeşleştirilen avukatlar her gün farklı bir saldırının hedefi haline gelmekte ve savunma hakkı bu saldırılarla engellenmektedir.Bizler, avukatlık mesleği kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerin, niteliği gereği çekişme ve uyuşmazlık içerdiğini biliyoruz. Avukata yönelik şiddet, toplumun genelinde gözlenen şiddet eğiliminden veya diğer meslek mensuplarına yönelik şiddetten önemli farklılıklar içermektedir. Bu nedenle, avukata yönelik şiddetin sona erdirilmesi için gerekli adımların atılması elzemdir.”