Malatya'da 1 ayda hapis cezasıyla aranan 293 kişi yakalandı

Malatya'da 1 ayda hapis cezasıyla aranan 293 kişi yakalandı
A- A+

Vali Seddar Yavuz, düzenlediği basın toplantısında Ağustos 2024 dönemine ilişkin istatistikleri ve detayları paylaştı. 

-Ağustos’ta 2 bin 481 olay meydana gelmiş, 2 bin 215’i aydınlatılmış

Malatya’daki asayiş olaylarına ilişkin detayları paylaşan Vali Seddar Yavuz, “1-31 Ağustos tarihleri arasında 2 bin 481 asayiş olayı meydana gelmiş, 2 bin 863 kişiye işlem yapılmış. 2 bin 215 olay aydınlatılmış. Özellikle bu kapsamda suçların önlenmesi 347 bin 277 kişinin sorgulaması gerçekleştirmiş. Yapılan faaliyetler kapsamında 67 tabanca, bin 94 adet fişek, 21 adet kuru sıkı tabanca, 70 adet av tüfeği, 66 adet kesici ve delici alet de ele geçirilmiştir. Son bir ay içerisinde özellikle olay sayısında bariz bir azalma meydana gelmiştir. Özellikle evden hırsızlıkla yaklaşık yüzde 48 civarında bir azalma meydana gelmiştir. İş yerlerinde hırsızlıkta da yine 26.3 civarında bir azalma meydana gelmiştir. Bu kapsamda özellikle kent güvenlik yönetim sistemlerini yaygınlaştırılması, zarar gören yine kamera sistemlerinin aktif hale getirilmesi için yoğun bir çalışma sarf ediyoruz.” dedi.

-Hapis cezasıyla aranan 293 kişi yakalandı 

Vali Yavuz firari şüphelilere yönelik çalışmalar hakkında ise şu bilgileri paylaştı, “Diğer taraftan suçların önlenmesi bakımından en önemli hususlardan bir tanesi suç işleyen mahkumiyeti bulunan ya da aranan çalıştıkları yakalanarak adli makamlara teslim edilmesi sürecidir. Bu kapsamda da sürekli çalışmalar yapıyoruz. Özellikle planlı ve şok uygulamalarla her gün 24 saat esasına göre çalışmayı bitiriyoruz. Bu kapsamda özellikle 293 hapis cezasıyla aranan şahıs yakalanmış. 253 ifadeye yönelik hakkında arama kararı bulunan şahıs yakalanmış. Bu dönemde 919 sabit ve şok uygulama gerçekleştirilmiş. Toplam 466 kişi yakalanmıştır. Bu faaliyetlerde 12 bin 503 görevli vazife almıştır. 184’ü 0-5 yıl, 23’ü 5-10 yıl ve 6’sı da 10 yıl üzeri kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalanarak adli mercilere teslim edilmiştir.”

-“Narkotikten 361 kişiye işlem yapıldı, 28 şüpheli uyuşturucu satıcılığından tutuklandı” 

Ağustos ayında narkotik suçlardan 37-61 kişiye işlem yapıldığını, uyuşturucu satışından 28 kişinin tutuklandığını belirten vali Seddar Yavuz, “Üzerinde önemle durduğumuz konu çocuk ve gençlerimize musallat olan zehir tacirleri yani narkotik mücadeledir. Özellikle geçmiş yıllarda ülkemiz transit ülke iken artık hedef ülkedir. Bu nedenle evlatlarımızı korumak, başta güvenlik görevlilerinin görevi olmakla birlikte ailelerin ve toplumun sorunudur. Özellikle buradan ailelere çağrıda bulunmak istiyorum. Çocuğunuzun kiminle arkadaşlık ettiğini, nerede ve kiminle zaman geçirdiğine lütfen imtina etti. Çocuklarımıza sevgi ve şefkat gösterin. Sevgi ve şefkatin yerine dünyada herhangi bir durum faaliyet ya da davranış tespit edilememiştir. Çocuklarımıza maddi imkanlar vererek onları mutlu ve mesut edemezsiniz. O yüzden lütfen çocuklarınızın ellerini bırakmayın. Biz de elbette devlet olarak üzeri düşerek yapmak istiyoruz. Bu bizim kırmızı çizgimizdir. Uyuşturucuyla mücadele, bağımlılığın önlenmesi, devletin en önemli faaliyet alanlarından bir tanesidir. Ağustos ayı içerisinde 275 narkotik olay meydana gelmiştir. 361 kişiye işlem yapılmış. 28 zanlı ise tutuklanmıştır. Bu faaliyetler kapsamında 268 gram metamfetamin, 11 bin 488 adet sentetik ecza, 52 bin 345 gram esrar, 46 gram kokain, 312 adet kök kenevir, 492 gram kannabinoid ve 28 bin 688 gram da stant ele geçirilmiştir.” İfadelerini kaydetti. 

-Kaçakçılıktan 37 kişiye işlem yapıldı 

Kaçakçılık olaylarında ise Ağustos ayında 31 olayın meydana geldiğini, 37 kişe hakkında işlem yapıldığını kaydeden Vali Yavuz, “Ele geçirilen malzemelere baktığımızda 495 bin 480 adet makaron, 225 adet sigara sarma kağıdı, 4 bin 548 kilogram tütün, 29 adet kaçak cep telefonu, 28 adet elektronik sigara, 2 adet tarihi eser, 10 adet altın sikke, 531 adet muhtelif emtia eden geçirilmiştir.” dedi.

-Ağustos ayında trafikte 11 kişi öldü, 460 kişi yaralandı

Vali Seddar Yavuz trafik kazalarıyla ilgili olarak ise şöyle konuştu, “Yine Özellikle can ve mal kayıplarına sebep olan ve son 2 gün içerisinde de aslında son birkaç gün içerisinde bağrımızı yakan trafik kazaları konusudur. Bu konu hepimizin daha dikkatle üzerinde durması gereken bir husus olduğunun altını çizmek istiyorum. Şu ana kadar 154 bin 544 taşıt, 5 bin 920 motosiklet, 602 okul servisi ve 17 bin 900 de alkol denetimi gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda 1.370 araç trafikten menedilmiştir. 22 bin 119 şahıs ise trafik kurallarına aykırı davranmasıyla ilgili cezai işlem yapılmıştır. Ağustos ayı içerisinde 5 ölümlü trafik kazası meydana gelmiştir. Maalesef 11 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 260 yaralanmalı kaza meydana gelmiş. 460 kişi de yaralanmıştır. 186 adette maddi hasarlı kaza meydana gelmiştir ki bu rakamlar kabul edilebilir rakamlar değildir. Dolayısıyla hem emniyet hem jandarmamız daha etkin trafik denetimi yapacak. Lütfen trafik kurallarına uyalım. Emniyet kemerimizi takalım. Aşırı hızdan sakınalım. Madde etkisinde araç lütfen kullanmayalım, kendimizi tehlikeye attığımız gibi başkalarının hayatlarına da maalesef kastetmeyelim. Çünkü trafik kazası dediğimiz zaman bir kısmı gerçekten kaza olmaktan öte başkalarının hayatlarını tehdit edecek grupta maalesef olaylarla karşılaşıyoruz.” 

-Siber suçlarda 17 kişi tutuklandı 

Siber suçlar konusuna özel bir ihtimam gösterildiğini belirten Vali Seddar Yavuz, “Dijitalleşme ve sosyal medya mecraları sorunları teslim etmekten kaçınması vesilesiyle çöplük alanına döndü. İnsanların birbirine hakaret ettiği ulusal ve milli değerlerimizin aşağılandığı bir süreç yaşıyoruz. Bununla ilgili devletimiz, çeşitli tedbirler aldı, almaya devam ediyoruz. Biz de valilik olarak, özellikle bu konuya özel bir ihtimam gösteriyoruz. Bugüne kadar 9 operasyon gerçekleştirdik. 25 şahsa da işlem yaptık. 17 kişi ise tutuklandı. Şu ana kadar 465 sosyal medya hesabı yine tarafımızdan takip edilmiştir.” Dedi.

-352 düzensiz göçmen yakalandı, 4 organizatör tutuklandı 

Düzensiz göç konusunda ise Vali yavuz şu bilgileri aktardı, “Düzensiz göçle mücadelemizle kararlılıkla devam ediyoruz.  İlk göreve başladığım gün de söyledim, bugün de söylüyorum. Ülkemizde yasa dışı yollarla girmiş ya da yasal yollarla girip yasa dışı hale gelmiş her kim varsa mutlak suresi tespitleri yapılacak ve şehrimizde hiçbir şekilde kayıtsız bir yabancı olmayacaktır. Bununla ilgili bütün çalışmaları organize etmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda bir ay içerisinde 351 şahıs yakalanmış. Ve ciddi bir sayıda geri gönderme yapılmıştır. Bu kapsamda 7 tane operasyon gerçekleştirdik. 4 organizatör de tutuklandı . Beş şahısta adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Dolayısıyla özellikle organizatörlere yönelik çalışmalarımız artan bir hızla devam edecek.”

Vali Yavuz, Malatya’da Ağustos ayında terör suçlarından ise 4 kişinin tutuklandığı belirti.

-“Çetelerle mücadele edeceğiz”

Vali yavuz, organize suç örgütleri için ise “Yine organize suçlarla ilgili denetimimiz devam ediyor. Çetelerden, mafyalardan, mücadelede kararlıyız. Tüm Türkiye genelinde olduğu gibi Malatya’da dar vatandaşımızın canına, malına kasteden her kim varsa onlar da kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz. 2 operasyon gerçekleştirdik. 2 kişi gözaltına aldı. Adli makamlarca 2 şahıs, adli kontrol şartıyla da serbest bırakılmıştır.” dedi. 

-“Bu şehirde bir eksik varsa sorumlusu benim”

Vali Seddar Yavuz basın toplantısını şu sözlerle tamamladı, “Başarıyı ve başarısızlığı sahiplenmek istiyoruz. Dolayısıyla bu şehirde bir eksik varsa sorumlusu benim. Bunları daha iyi hale getirmek için daha çok çalışacağız. Ama vatandaşımızdan destek istiyoruz. Bütün bu emniyet ve asayiş, yani huzur ve güvenliğin sağlanabilmesi sadece kamu görevlilerinin işi değildir. Sokakta yaşayan her bir vatandaşımızın. Dolayısıyla daha çok ihbara daha çok bilgiye elbette ihtiyacımız var. İhbarı adeta ispiyonculuk gibi nitelendirmek toplumsal bir hastalıktır. Tam aksine ihbar bir vatandaşlık görevidir. Bir sorumluluktur. Eğer bir nahoşluk, bir yaramazlık, bir yanlışlık görüyorsak siz de biliyorsunuz uyuma uygulamasını herkese yükletiyorum. Bütün muhtarlarımıza uygulamalı yükletiyorum. Anlık çekip bize atabilir. Bütün bir gizlilik içerisinde bu hareket yöntemler uygulanıyor. Ve hiçbir ihbarcının zarar görmemesi için yaptığımız uygulamadır.” 

 

Kubbedagi.com'da yayınlanan haberler kendi haber merkezi veya haber paylaşımı yaptığı müstakil diğer haber sitelerinin haberleridir. Bu nedenle Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı kaynaklı haberlerin dışında diğer haberlerin alınıp başka sitelerde yayınlanmasına kesinlikle izin yoktur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar