Malatya'nın kültürel yaşamına tarih araştırmalarıyla büyük katkıda bulunmuş olan, Araştırmacı- Yazar, ‘Celal Usta’, Celâl Yalvaç'ı kaybettik.
Ani rahatsızlığı nedeniyle 2 hafta önce kaldırıldığı Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ‘kanser’ teşhisi konulan, Göğüs Cerrahisi Servisi'nde sürdürülmekte olan tedavisinin son döneminde durumunun ağırlaşması nedeniyle 3 gün önce Yoğun Bakım Reanimasyon Servisi'ne nakledilen 87 yaşındaki Celâl Yalvaç, burada tüm müdahalelere rağmen 15 Aralık Cuma günü saat 14.30 sıralarında vefat etti.
malatyahaber.com kurucularından Gazeteci İsmet Yalvaç ile Gazeteci Bülent Yalvaç'ın yanı sıra Melahat Barış, merhume Nebahat Coşkun, Mürvet Yalvaç ve Fazilet İlhan'ın babaları olan Celâl Yalvaç'ın cenazesi, 16 Aralık Cumartesi günü Şehir Mezarlığı'nda ikindi namazına müteakip kılınacak cenaze namazından sonra Şehir Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
CELÂL YALVAÇ..
Nüfus kayıtlarına göre 3 Mart 1936 tarihinde Ali ve Firdevs Yalvaç çiftinin 4. çocuğu olarak Malatya merkez Ferhadiye Mahallesi’nde doğmuştur.
1943 yılında Gazi İlkokuluna başlamış, 3. sınıfta iken Malatya Lisesi binasının yanması üzerine lise öğrencileri Gazi İlkokuluna nakledilince İnönü İlkokuluna geçmiş ve ilkokulu burada bitirmiştir. Daha sonra 1951 yılında Malatya Ticaret Orta Okulundan, 1954 yılında Malatya Ticaret Lisesinden mezun olan Yalvaç askerlik görevini de yedek subay olarak 1957 yılında Erzurum’da tamamlamıştır. Yine 1957 yılında Eşi Nazmiye hanımla evlenmiş, bu evlilikten dört kız, iki de erkek çocuğu olmuştur.
Celal Yalvaç, 6 Ağustos 1958 tarihinde yayına başlayan Ufuk gazetesinde yazı işleri müdürü olarak gazeteciliğe başlamış; ancak kısa bir süre sonra kendi isteği ile ayrılmışsa da 1960 yılında yeniden bu görevi üstlenmiştir. İki yıldan fazla bu görevi sürdüren Yalvaç 1962 yılında bu görevinden ayrılarak asıl mesleği olan fotoğraf makinesi tamirat ve montajına başlamış ve bu alanda kısa sürede civar illerde de tanınarak geniş bir müşteri portföyüne sahip olmuştur. Fotoğraf makineleri ile yakın ilişki içinde olması, onu fotoğraf ile de yakınlaştırmıştır. Malatya kent merkezi ile civarında bulunan ve tarihi kaynak olarak kabul edilebilecek cami, türbe, yerleşim yeri, kitabe ve yapıları yerinde inceleyerek fotoğraflamış, birçoğu fiziksel olarak günümüze ulaşamayan bu yapılar ile ilgili eşsiz bir arşiv oluşturmuştur. 1977 yılında Görüş gazetesi yazı işleri müdürü olarak gazetecilik mesleğine yeniden dönmüş, emekli olduğu 1985 yılına kadar bu görevi başarı ile yürütmüştür.
Ömrünü Malatya’nın sahip olduğu tarihi eserlerin, camilerin kitabelerin tespiti amacı ile yaptığı çalışmalara adamış olan Celal Yalvaç; bir gazeteci, şair ve fotoğraf sanatçısı olmanın yanında, tarihi aydınlatmak ve belgelendirmek amacı ile arşiv dokümanlarını incelemiş, bu alandaki akademik literatürü titizlikle takip etmiştir. Dönemin tarih alanındaki önemli bilim adamları ile dostluklar kurmuş, onların fikir ve önerilerinden faydalanarak tarihi mahallerde araştırma ve incelemeler yapmıştır. Tamamen kendi olanakları ile Malatya’nın dört bir yanına dağılmış eserleri yerinde fotoğraflayarak eserler hakkındaki bilgileri yazıya dökmüş ve bu eserler ile ilgili bilgilerin günümüze taşınmasında önemli bir unsur olmuştur. Malatya ile ilgili yaklaşık 100 kitap, bilimsel yayın ve lisansüstü tez kaynakçasında ismi yer almıştır.
Son olarak 2023 yılı ekim ayında İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Ana Bilim Dalında hayatını konu alan “MALATYA’YA ADANMIŞ BİR ÖMÜR, CELAL YALVAÇ” başlıklı bir lisansüstü tez çalışması yapılmıştı.