Yer Bilimci Baturhan Öğüt, “Ortadaki verisel sonuçları göz önüne aldığımız zaman Malatya ana depremini 6 Şubat’ta yaşadığını bize göstermektedir. ‘Malatya 6 şubatta ana depremini yaşamadı’ söylemleri hiç-bir somut veriye dayanmamaktadır” dedi.
Yer Bilimci Baturhan Öğüt sosyal medya hesabından Malatya ile ilgili açıklamalar da bulundu.
Öğüt, “Malatya 6 Şubat’ta Çardak-Nurhak-çöşnük fay parçaları ve Akçadağ segmentinin bir kısmı kırılıp 7,6 büyüklüğünde depremin oluşması sonucunda ana depremini yaşamıştır. Çöşnük segmenti Nurhak’tan başlayarak Elazığ sınırına kadar uzanan KD-GB doğrultulu karakterist özelliği doğrultu-atımlı bir faydır, bu fayın büyük çoğunluğu 6 şubat 7,6 büyüklüğünde deprem ile kırılmıştır. Özellikle 6 şubat Elbistan Ekinözü depremi sonrası bölgede gelişen artçı deprem aktivasyonu bu fayın Yeşilyurt’ta kadar kırıldığını net bir biçimde de göstermektedir. Çöşnük fayına paralel doğrultuda KD-GB doğrultulu karakterist özelliği doğrultu-atımlı ve doğu Anadolu fay zonunun Pütürge segmenti 6,8 sivrice-Doğanyol depreminde kırılmıştır(yırtılma). 6 şubattan günümüz tarihine kadar Malatya-Ovacık fay zonunun Akçadağ segmentinin Nurhak’tan başlayıp Doğanşehir Dedeyazı köyüne kadar olan kısmında sürekli olarak artçı depremlerin meydana gelmesi bize bu 4 fay parçasının 6 şubatta kırıldığını göstermektedir.” Şeklindeki bilgileri paylaştı.
-Çardak-Sürgü Fay Zonundaki Durum Ne?
Öğüt, “Çardak-Sürgü fay zonunun Doğu Anadolu fay zonu bileşenli parçası olan D-B doğrultulu Sürgü fayı üzerinde çok az miktarda artçı deprem olması bu fayın 6 şubat 7,6 Elbistan Ekinözü depreminde kırılmadığını göstermektedir. Sürgü fayına 7,8 ve 7,6'lık depremlerde yaklaşık olarak 2.5+2.5 bar stres transferi olmuştu.” dedi.
-“7+ üzeri büyüklükte depremi oluşturması çok zor bir olasılık”
Malatya- Ovacık fay zonu ile ilgili olarak da bilgi aktaran Yer Bilimci Baturhan Öğüt, “8 ana 4 kısa parça olmak sureti ile toplam 12 parçadan oluşan Malatya- Ovacık fay zonunun tek seferde kırılıp 7+ üzeri büyüklükte depremi oluşturması çok zor bir olasılıkla birlikte parça parça kırılıp deprem üretebilir. Ayrıca ovacık kısmına stres transferi oluşturup olabilecek kuvvetle muhtemel depremi öne çekmesi için Kuzey Anadolu fay zonunun Yedisu segmenti yaklaşık olarak 5-7'Mt lik bir atım-öteleme yapıp 7,4 büyüklüğünde bir depremi oluşturması lazım ki Ovacık kısmına stres transfer etsin.” İfadelerini kaydetti.
-Malatya ilgili son durum neyi gösteriyor?
Öğüt açıklamasının son bölümünü şekilde tamamladı, “Ortadaki verisel sonuçları göz önüne aldığımız zaman Malatya ana depremini 6 Şubat’ta yaşadığını bize göstermektedir. ‘Malatya 6 şubatta ana depremini yaşamadı’ söylemleri hiç-bir somut veriye dayanmamaktadır.”
-“7,6 büyüklüğündeki deprem gibi bir depremi üretemez”
Yer Bilimci Baturhan Öğüt, bir takipçisinin soruna ise şu cevabı verdi, “Sivrice ile Çelikhan arasının komple kırıldığını fay boyunca yaşanan artçı depremler bize göstermektedir. Çöşnük fayının yaklaşık olarak 30'Km parçası kırılsa dahi 6 Şubat 7,6 büyüklüğündeki deprem gibi bir depremi üretemez.”