İnönü Üniversitesi Levent Vadisi Jeopark Topluluğu tarafından düzenlenen konferansa İstanbul Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım Güngör konuşmacı olarak katıldı.
Konferansa; İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Resim Bölüm Başkanı ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yüksel Göğebakan, Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sevgi Dönmez, Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Aytaç, İstanbul Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Dr. Dinçer Azaz, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğr. Gör. Levent İskenderoğlu, Araştırmacı Kemal Kurt, Araştırmacı Bayram Güngör, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programa Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım Güngör’ün kısa özgeçmişinin anlatılmasıyla başladı. Yıldırım Güngör, ülkemizdeki Salda Gölü, Nemrut Dağı, Kapadokya ve Kapuzbaşı Şelaleri gibi doğal oluşumların yani jeolojik öğelerin korunması gerektiğini ve onların oluşumları hakkında bilimsel veri sağladığını söyledi.
Konuşmasına, Salda Gölü, Nemrut Dağı, Kapadokya, Kapuzbaşı Şelaleleri gibi jeolojik öğelerin oluşumlarıyla ilgili bilgi vererek başlayan Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım Güngör, söz konusu doğal oluşumların mutlaka korunması gereken değerler olduğunun altını çizdi. “Jeolojik Miras” ve “Jeosit” kavramlarının arasındaki farklardan bahseden Yıldırım Güngör, bir tabiî oluşumun jeolojik miras olarak adlandırılabilmesi için geçmişinden, oluşum sürecinden günümüze önemli bilgiler taşıması gerektiğini vurguladı. Güngör, jeosit olarak adlandırılabilmesi için ise jeolojik miras içerisinde kendi türünü en iyi şekilde temsil etmesi gerektiğini belirtti.
Konuşmasının devamında bir bölgenin “Jeolojik Park” olarak adlandırılabilmesi için jeositlerden oluşan bir yapıda bulunması gerektiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Güngör, jeolojik park çalışmaları yapılırken söz konusu bölgelerin koruma altına alınması ve insanlara koruma bilincinin eğitim yoluyla aktarılması gerektiğini vurguladı.
Konuşmasının sonunda Türkiye’deki jeolojik oluşumların UNESCO Jeolojik Miras listesine girmesi için nelerin yapılması gerektiğinden bahseden Yıldırım Güngör, UNESCO Jeolojik Miras listesine girebilmesi için bir jeolojik oluşumla ilgili bilimsel araştırmaların yapılmış, haritalandırılmış, kapsamının ve sınırlarının belirlenmiş olması gerektiğini ifade etti. Güngör konuşmasını, Türkiye’deki jeolojik oluşumlar hakkında bilgi vererek sonlandırdı.
Konferans soru-cevap etkinliğinin ardından gerçekleşen toplu fotoğraf çekimiyle son buldu. / İNÜHABER