Kayısı bilimsel konferansla masaya yatırıldı

Kayısı bilimsel konferansla masaya yatırıldı
A- A+
Reklam

 Malatya’da 12 Nisan tarihinde meydana gelen zirai don olayının ardından, kayısı başta olmak üzere meyve ağaçlarında oluşan zarar ve bu zararın azaltılmasına yönelik önlemler, düzenlenen bilimsel konferansla masaya yatırıldı.

Malatya Valiliği, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Malatya Battalgazi Belediyesi, Ziraat Fakültesi ve Kayısı ve Kayısı Ürünleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle düzenlenen konferans, Battalgazi Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım’ın üstlendiği konferansa; Malatya Valisi Seddar Yavuz, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, kamu kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, çiftçiler, akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Recep Bentli, “Bu önemli toplantı, Sayın Valimizin değerli destekleriyle, Battalgazi Belediyemizin ev sahipliğinde ve üniversitemizin öncülüğünde gerçekleştirilmektedir. Kayısı gibi bölgesel ve stratejik bir ürünün korunması, yalnızca bir tarımsal konu değil; aynı zamanda ekonomik ve toplumsal sorumluluktur. Yaşanan şiddetli zirai don, yalnızca kısa vadeli ürün kaybına yol açan bir afet olmadı; aynı zamanda tarımsal sürdürülebilirlik açısından ele alınması gereken yapısal bir meseledir” ifadelerini kullandı.

“Cumhurbaşkanımız Konuyu Yakından Takip Ediyor”

Malatya Valisi Seddar Yavuz ise konuşmasında, “Zirai don afetinin ilk anından itibaren koordinasyon toplantımıza başladık. Özellikle zirai don hadisesinin önümüzdeki yılları etkilememesi ya da en az etkileyerek geçirmek için neler yapılabileceğine odaklandık. Çiftçimizin üniversitemizin öncülüğünde eğitilmesi, bilimsel rehberlik yapılması, Kayısı Araştırma Enstitüsü ve Tarım İl Müdürlüğü’nün özel ilgi göstermesi memnuniyet verici. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan konuyu bizatihi yakından takip ediyor” dedi.

Bilimsel Rehberlik Vurgusu

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, “Bu toplantının acil şekilde yapılması gerektiğini vurguladık. Bahçe bitkileri, bitki koruma, bitki besleme ve ekonomik boyutlarıyla alanında uzman hocalarımız burada çözüm önerilerini paylaşacak” diye konuştu.

Konferansta Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Karlıdağ, Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Doç. Dr. Erçin Oksal ve Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Yanardağ sunum yaptı. Akademisyenler, kayısı ve meyve ağaçlarında don sonrası ortaya çıkan zararları değerlendirdi ve bakım yöntemlerini bilimsel yaklaşımlarla anlattı. Çiftçiler de merak ettikleri soruları uzmanlara yönelterek bilgi alma fırsatı yakaladı.

Yoğun ilgi gören “Akademi Gözüyle Zirai Don Sonrası Ağaç ve Bahçe Bakımı Konferansı” soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Kubbedagi.com'da yayınlanan haberler kendi haber merkezi veya haber paylaşımı yaptığı müstakil diğer haber sitelerinin haberleridir. Bu nedenle Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı kaynaklı haberlerin dışında diğer haberlerin alınıp başka sitelerde yayınlanmasına kesinlikle izin yoktur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar