İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda Doç. Dr. Adnan Fatih Kocamaz tarafından “Japonya’da Eğitim, Hayat ve Ekonomi” konferansı verildi.
Doç. Dr. Adnan Fatih Kocamaz’ın öz geçmişi hakkında bilgilendirmeler yapılarak başlayan konferansta Kocamaz konuşmasına Gazze katliamını kınayarak başladı. Konuşmasına, Japonya’da çoklu robotlar üzerine yaptığı çalışmalardan ve bu çalışmalar üzerine yazdığı “ROS ile etkili programlama” adlı kitabından bahsederek devam eden Kocamaz, kısaca Japonya’nın ekonomisinden bahsetti ve pandemi döneminde Japonya’nın 17 yıl sonra ilk defa faizi -%0,1'den %0 ile %0,1 aralığına artığını söyledi.
Japonya’da geçirdiği süre boyunca edindiği tecrübeleri ve gözlemlerini öğrencilerle paylaşan Doç. Dr. Kocamaz, Japonya’nın “standartlar ülkesi” olarak tanımlanabileceğini ifade etti. Japonların eğitim sistemine verdiği önemin altını çizen Kocamaz, Japonların insan yetiştirmeye odaklanan bir eğitim sistemi inşa etmeyi başardıklarını gördüğünü belirtti. Japonya’yı standartlar ülkesi olarak nitelendiren Kocamaz konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Japonların kuralları çiğnenemiyor çünkü hepsinin ‘burası benim ülkem, burası benim evim ve ben bu evi çok temiz tutmalıyım’ zihniyeti kafalarına yerleştirilmiştir. Peki, bu düşünce nereden geliyor? Bunun kaynağı Japonların eğitim sistemidir. Eğitim sistemini mükemmel bir sisteme dönüştürmüşler ve akademik öğretiden ziyade insan yetiştirmeye öncelik vermişler.”
Japonların okul sistemlerinin ve özelikle kendi dillerine verdikleri önemin gerçekten örnek alınabilecek şekilde olduğunun altını çizen Doç. Dr. Adnan Fatih Kocamaz, kurallara saygının eğitim sistemiyle çocukluk yaşlarından itibaren insanlara öğretildiğini söyledi. Kocamaz, kurallara uymayanların ise çok ciddi caydırıcı cezalarla karşı karşıya kalabildiğini sözlerine ekledi.
Kocamaz, ayrıca katılımcılara Japonya’da kariyer yapma, iş olanakları ve eğitim alma imkânları ve yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Konferans öğrencilerin sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.