İnönü'de Malatya Erken Tunç Çağı Yerleşim Modelleri Ele Alındı

İnönü'de Malatya Erken Tunç Çağı Yerleşim Modelleri Ele Alındı
A- A+
Reklam

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Arslantepe Arkeoloji Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde “Saraydan Sonra Malatya Erken Tunç Çağı Yerleşim Modelleri” başlıklı konferans düzenlendi.

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda düzenlenen konferansın konuşmacısı İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sevgi Dönmez oldu.

Konferansa; İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Atalan, akademisyenler ve öğrenciler katılım sağladı.

Doç. Dr. Sevgi Dönmez, Arslantepe’nin bölgesel önemi, tarihsel mirası ve sosyoekonomik yapısı üzerine önemli bilgiler aktardı.

Dönemin ekonomik yapısının Mezopotamya’dan farklı olduğunu dile getiren Dönmez, “Burada üretim ve dağıtım saray merkezliydi. Ancak kutsal bir düzenle değil, yöneticilerin otoritesiyle yürütülüyordu. Bu da sistemi ideolojik olarak zayıf kıldı. Göçebe toplulukların, özellikle saraydaki yöneticilerin metale olan talebi, prestij ve gücü sergileme amaçlı olmasının yanında savunma amacı da taşıyordu. Bu grupların uzun süre denetlenmemesi uzun vadede sistemi zayıflattı.” dedi.

Dönmez, 2016-2022 yılları arasında yapılan “Malatya İli Bronz Çağı ve Demir Çağı” konulu yüzey araştırmaları neticesinde elde edilen verilerin, bölgede daha önceki yıllarda gerçekleştirilen sistemli kazılar ve kurtarma kazılarında ulaşılan sonuçların yeniden değerlendirilmesine imkân tanıdığını belirtti. Malatya coğrafyasının birbirinden farklı sosyal organizasyon ve ekonomik modellerin ortaya çıkışındaki etkisine de değinen Dönmez, özellikle Erken Tunç Çağı kültürlerinin bölgede çok çeşitli ve dinamik yerleşim modelleri geliştirdiğini vurguladı.

Erken Tunç Çağı’nda Malatya Ovası ve yüksek dağlık alanlardaki yayla kültürlerine dair buluntular ve yerleşim modelleri üzerinden bu dönemin örgütlenme biçimi ve ölü gömme geleneklerinin tartışıldığı konferansın sonunda Doç. Dr. Sevgi Dönmez, dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı.

Kubbedagi.com'da yayınlanan haberler kendi haber merkezi veya haber paylaşımı yaptığı müstakil diğer haber sitelerinin haberleridir. Bu nedenle Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı kaynaklı haberlerin dışında diğer haberlerin alınıp başka sitelerde yayınlanmasına kesinlikle izin yoktur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar