İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 266 Doktor Mezun Oldu

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 266 Doktor Mezun Oldu
A- A+

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 31. dönem mezunu 266 doktor için Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen mezuniyet törenine İnönü Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İl Sağlık Müdürü Dr.   Öğretim Üyesi Erhan Berk, 7. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Albay Zeki Koltukoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Beytur, Battalgazi Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erol Karaaslan ile öğrenci ve veliler hazır bulundu. 

“BU YILKİ MEZUNLARIMIZ GÖRÜLMEMİŞ BADİRELER ATLATTILAR”

Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ali Beytur, mezuniyet törenindeki konuşmasında şunları söyledi:

"Sözlerimin başında, 2 Ocak 2024 günü elim bir trafik kazasında vefat eden Fakültemiz Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı hocamız Prof. Dr. Süleyman Savaş HACIEVLİYAGİL hocamızı bir kez daha rahmetle anıyorum. Mekânı cennet makamı ali olsun.

Ayrıca tüm dünyada amacı sadece insanlığa hizmet olan ve görevi başında hayatlarını kaybeden hekimlerimizi de saygıyla anmak istiyorum. Ahlaki ve insani değerlerin ayaklar altına alındığı, hastanelerin açık hedef haline getirildiği ve yerle bir edildiği, hastanelerde şifa arayan bebek, çocuk, kadın, yaşlı ayırt etmeden katleden, hastanelerde sağlık hizmeti sunan doktor ve sağlık personelini hedef gözetmeksizin bombalayan,  etkin güçlerin engel olmak bir yana destek çıktığı Gazzedeki katliamların müsebbibi, katil İsraili de lanetliyor ve kınıyorum.

Bu yıl fakültemizden 266 genç meslektaşımız mezun oluyor. Evlatlarımızın mesleğinde yetkin birer doktor olarak insanlığa faydalı olması en büyük temennimizdir.

Bu yılki mezunlarımız tarihte görülmemiş badireler atlattılar. 2020 yılında Sivrice depremini, ardından yüzyılda bir görülebilecek pandemiyi ve asrın felaketi 6 Şubat depremlerini yaşadılar. Tüm afetlerde gece gündüz demeden hizmet edebilmek için gayret gösterdiler.

GÖNÜLLÜ HİZMET VERDİLER, KUTLUYORUM

Dahası, henüz ön hekim olmadıkları halde 6 Şubat depremlerinde hastanemizde gönüllü olarak hizmet vermek isteyen bu fedakâr öğrencilerimizi gönülden kutluyorum. Bu vicdani sorumluluğu kazandıran siz kıymetli velilerimize ve çalışma ahlakını öğreten Fakültemiz hocalarına minnetlerimi arz ederim.

Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki ayrı programda eğitim veren Fakültemiz 26 Haziran 1987 tarihinde Türkiye Cumhuriyetinin 23. Tıp Fakültesi olarak kurulmuştur. Her iki programımız da kalite akreditasyonuna ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi yetkinliğine sahiptir. Yani, diplomalarımızın uluslararası geçerliliği vardır.

Bugüne kadar üç binden fazla hekim, 1351 uzman hekim ve 119 yan dal uzmanı yetiştirmiş bir eğitim kurumudur.

Fakültemizdeki 42 anabilim dalı ve 29 bilim dalında hâlihazırda 240 öğretim üyesi, 450 araştırma görevlisi ve 1.700 lisans öğrencisi bulunmaktadır.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesinin kuruluşundan bugüne kadar görev yapan 8 rektörümüze, 11 dekanımıza, akademik ve idari personelimize, kurumumuzun bugün dünya çapında bir eğitim ve uygulama merkezi haline gelmesindeki katkıları için şükranlarımı arz ederim.

Günümüzden yaklaşık iki yüzyıl önce başlayan Osmanlı modernleşme süreci ile Tıbbiye-Harbiye-Mülkiye üçlüsü Osmanlı’da çağdaş eğitim ve öğretimin beşiği olmuş ve ülkenin kaderinde etkin rol almıştır. Bu durum cumhuriyetimizle devam etmiş, tıbbiyeliler gerek milli mücadelede, gerekse ülke kalkınmasında etkin rol oynamıştır.  

Tıp bilimi her çağda ve her toplumda kıymetli kabul edilmiş, hekimler toplum gözünde şifa dağıtan insanlar olarak anılmıştır. Türk kültüründe de hekimler, toplumun sağlığı ve iyiliği için ömrünü sarf eden bilge kişiler olarak görülmüştür.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜMÜN HEKİM AYAĞINDA EKSİKLİKLER MEVCUT

Yaklaşık 20 yıl önce ülkemizde başlatılan sağlıkta dönüşüm neticesinde halkımız dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan düzeyde sağlık hizmeti almaktadır. Ancak bu sağlıkta dönüşümün hekim ayağında eksiklikler mevcuttur. Maalesef sadece hizmet alıcının memnuniyeti önceliklenmiştir.

Ülkemizdeki sağlık sistemi tamamen ücretsiz olarak hizmete ulaşma açısından dünyada eşi olmayan bir sistemdir. Son yıllarda fiziksel şartlar geçmişle mukayese edilemeyecek ölçüde iyileştirilmiştir. Tabii ki bu durum mali destekle mümkün olmuştur. Sağlık harcamaları 2022 yılı sonu itibarıyla bir önceki yıla göre %71,5 artarak yaklaşık 607 milyar lira olmuştur. Bu meblağın yaklaşık %80’i devlet tarafından sağlanmıştır. 10 yıl önce sağlık harcamasının 80 milyar lira ve devlet katkısının %60, 20 yıl önce 27 milyar lira olduğu düşünülürse vatandaşımızın bu konuda ne kadar şanslı olduğunu görebiliriz.

Sağlıkta şiddet giderek artmaktadır. Bu durumun katalog suçlara dâhil edilmesi olumlu bir gelişme olmuş ancak uygulamadaki sıkıntılar çözüme ulaşmayı mümkün kılmamıştır. Çıkartılan kanunların uygulamada farklı yorumlanması, aynı olaylara farklı cezalar, sosyal medya etkisi ile değiştirilen kararlar maalesef hekimlerde güvensizliğe yol açmıştır.

Can güvenliği olmadan herhangi bir hizmetin sağlıklı verilmesi mümkün değildir. Milattan önce 5. Yüzyılda yaşamış olan Hipokrat’ın primum non nosere yani önce zarar verme sözü günümüzde önce zarar görme olmuştur.

LÜTFEN GELECEK HAYALLERİNİZİ BAŞKA ÜLKELERDE KURMAYIN

Geleceğin hekimleri, umudumuz, öğrencilerimiz. Sorunlar hep olmuştur ancak bunların çözüleceği ümidine inancımız tamdır. Lütfen gelecek hayallerinizi başka ülkelerde kurmayınız.

Mesleğiniz boyunca belki de hiçbir meslek grubuna nasip olmayacak şekilde değişik insanlarla karşılaşacaksınız. Yüce yaradan kutsal kitabımızda kendi yarattığı insanın ahseni takvim ve esfel-i safilin durumunu bize bildirmiştir. 

İnsanoğlunu en üstün şekilde yaratmış ve aynı insanoğlunu aşağıların aşağısına da mahkûm etmiştir. Hayatınız boyunca gerek meslek yaşamınızda gerekse sonrasında bu aşağılık düzeydeki insanları da göreceksiniz ve en üst düzeyde yaratılmış insanları da göreceksiniz. Bu vakıalarda sabretmeyi de öğreneceksiniz, size muhtaç bir insana yaptığınız hizmetin vicdani lezzetini tadacaksınız.

NEZAKETLE DİNLEYİN, AKILLICA KONUŞUN

Genç meslektaşlarım, sizlerden istirhamım; şartlar ne kadar zor olursa olsun, onurlu ve vakur duruşunuzu asla bozmayın. Sizlere yapılan haksızlıklara karşı seviyenizi daima muhafaza edin, Mücadelenizi her zaman kanun ve nizam çerçevesinde yapın.

Az önce bahsettiğim gibi kısa ömrümüzde nezaketle dinleyin, akıllıca konuşun, dikkatlice düşünün ve tarafsızca karar verin. Meslektaşlarınıza saygıda kusur etmeyin. Hastalarınıza şefkatle ve vicdanınızın sesi ile yaklaşın.

Ömrünüz boyunca kötülerden ve kötülüklerden uzak olmanız dileği ile sizleri bir kez daha tebrik ederim. Yolunuz ve bahtınız açık olsun."

DERECEYE GİRENLER..

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay'ın da konuşmalarının ardından dönem birincilerini diploma ve başarı belgeleri takdim edildi. Tören mezun olan doktorlara tek tek diplomalarının takdim edilmesi ile son buldu.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin İngilizce ve Türkçe Eğitim Programlarında ilk 3 dereceye girenler şunlar:

Tıp Fakültesi Türkçe
1.Dr.Ayşenur Rihem Öztürk
2.Dr.Fatma Arıcı
3.Dr.Selen Gürbüz

Tıp Fakültesi İngilizce
1.Dr.Ece Durdu
2.Dr.Ömer Berkay Kaplan
3.Dr.Süleyman Barış Yaşa

malatyahaber.com - malatyayenises.com 

Kubbedagi.com'da yayınlanan haberler kendi haber merkezi veya haber paylaşımı yaptığı müstakil diğer haber sitelerinin haberleridir. Bu nedenle Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı kaynaklı haberlerin dışında diğer haberlerin alınıp başka sitelerde yayınlanmasına kesinlikle izin yoktur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar