
İnönü Üniversitesi 50. yıl kutlamaları kapsamında, 30 Haziran-11 Temmuz 2025 tarihleri arasında Üstün Yetenekliler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “İnönü Çocuk Üniversitesi Bilim Yaz Kampı”nın açılış programı gerçekleştirildi.
Açılışa; İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, İnönü Çocuk Üniversitesi Müdürü Prof. Dr. Cihat Yaşaroğlu, İnönü Çocuk Üniversitesi Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Başak Kasa Ayten, Doç. Dr. Fatih Bulut, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı (SKS) Hakan Tunç, Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Fizikokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Köytepe, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gültek, Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, öğrenciler ve aileleri katıldı.
Programda konuşan İnönü Çocuk Üniversitesi Müdürü Prof. Dr. Cihat Yaşaroğlu, kendilerini yalnız bırakmayan Prof. Dr. Mehmet Sağlam ve ekip arkadaşlarına teşekkür ederek şunları söyledi:
“Malatya özelinde baktığımızda, Çocuk Üniversitesi 2010 yılından beri faaliyetlerini sürdürüyor. Onur verici bir şekilde Avrupa Çocuk Üniversiteleri Birliğinin kurucu üyeleri arasında yer alıyoruz. Uluslararası etkinliklere de katılım gösteriyoruz.”
“Çocukların bir bütün olarak diğer bilim dallarıyla da tanışmasını arzu ediyoruz”
Çocuk Üniversitesinde bilimi daha keyifli ve eğlenceli bir hale getirerek sunmaya çalışmak için gayret gösterdiklerini söyleyen Prof. Dr. Yaşaroğlu, “Bu faaliyetler kapsamında sadece kimya ve biyoloji değil; aslında çocukların eğitim bilimleri, sosyal bilimler, mühendislik ve güzel sanatlar gibi farklı bilim dallarıyla da tanışmasını amaçlıyoruz. Sonrasında kendi ilgi alanlarına bağlı olarak hangi alanı istiyorlarsa o yöne doğru yönelebilirler.” şeklinde konuştu.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sağlam ise konuşmasında Prof. Dr. Cihat Yaşaroğlu’ndan önce bu etkinlikleri yapan Prof. Dr. Süleyman Köytepe’nin de şu anda bu etkinliklerin bir parçası olduğunu söyleyerek, “Bu iş gönüllülük arz ediyor. Ekibin birbirini tamamlayan bir ruh haliyle hareket etmesi en önemli göstergedir. Bu bir yaz ve bilim kampıdır. Sevgili veliler beklentinizi ona göre ayarlayın, çocukların yeni şeylerle tanışıp öğrenmesine eşlik edin. Geri planda çalışan ekip arkadaşlarım SKS, Sürekli Eğitim Merkezi her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Üniversite öğrencileri dışında çocuk üniversitesi üniversitemiz açısından çocuklara dokunduğumuz en önemli etkinlik alanlarından biri.” ifadelerini kullandı.
Ardından, Prof. Dr. Ahmet Gültek, ekip arkadaşlarıyla birlikte hazırladığı keyifli gösteri deneylerini yaptı.
“Başkalarının ilaçlarını asla kullanmıyoruz”
Son olarak “Akılcı İlaç Kullanımı” başlıklı sunumunu yapan Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, ilacı zehirden ayıranın kullanım dozu olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Dozu değişince ilacın etkisi de değişir ve artık ilaç olmaktan çıkar. İlaç, bir hastanın iyileştirilmesi veya hastalıktan korunmak için üretilmiş, çeşitli aşamalardan geçmiş, onaylanmış ve doktorun kontrolünde kullanılan ilaçlardır. Sağlık Bakanlığı’nda her seviyede bu konuyla ilgili dersler verilir. Doğru kullanım olarak ağız yoluyla kullanılır. Mecbur kalınan durumlarda iğnelerle hangi yol doğruysa, acilse, etkiliyse biz onları tercih ederiz. Eksik miktarda alınması tedavi sağlamaz. Tedavi süresi bitikten sonra fazla kullanmak da zarar. İlaçları eczaneden alıyoruz. Eczacının görevi hekimin uygun gördüğü şekilde hastalara anlatmaktır. Başkalarının ilaçlarını asla kullanmıyoruz. Çocukların ve yetişkinlerin kullandığı ilaç miktarı farklıdır. Çocuklar ilaçları kendi kendine kullanamaz. İlaç kullandıktan sonra hastalık hala geçmediyse tekrar doktora gitmeliyiz. İlaçlar bir arada kullanılmamalı. Doktorun verdiği dışında ikinci bir ilaç ve besin takviyeleri kullanmamalıyız. İlacın etkisini etkileyebilir.”
İlaçların çocukların erişemeyeceği yerde saklanması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Parlakpınar, son kullanma tarihi geçmiş ilacın kullanılmaması gerektiğini ve kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.