Ege Üniversitesi Rektörü Malatya'da Tarımı Konuştu

Ege Üniversitesi Rektörü  Malatya'da Tarımı Konuştu
A- A+
Reklam

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep bentli'nin davetlisi olarak Malatya'ya gelerek Türkiye’de tarımsal öğretimin başlamasının 179. Yıl dönümü nedeniyle Malatya Turgut Özal Ünieversitesi'nde düzenlenen konferansta konuşan Ege Üniversitesi Rektörü ve Ziraat Orman ve Su Ürünleri Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Necdet Budak, 1980'li yıllarda bu yana tarım alanlarında %20'den fazla bir azalma olduğunu söyledi. 

Türkiye’de tarımsal öğretimin başlamasının 179. Yıl dönümü nedeniyle Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Ziraat Mühendisleri Odası tarafından organize edilen a, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Malatya Vali Yardımcısı Talat Tabur, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli,  Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, kurum ve kuruluş temsilcileri,  akademik, idari personel ve  öğrencilerin katıldı. 

 Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli,  “Ege Üniversitesi Rektörümüzü bugün burada güzel bir sunumla ağırlayacağız inşallah. Geçen hafta görüşüp Ziraat kökenli tek rektörün kendisi olması nedeniyle hem ziraatla ilgili hem de diğer tecrübelerini bizlere aktarmak üzere davet etmek istediğimi dile getirdiğimde, hiç tereddüt etmeden kabul ettiler. Tekrardan kendilerine ve rektör yardımcısı Prof. Dr. İlkin Şengün’e teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi. 

-"Türkiye'de tarım alanları yüzde 20 küçüldü"

Ege Üniversitesi Rektörü ve Ziraat Orman ve Su Ürünleri Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Necdet Budak, “Tarıma Genel Bakış” başlıklı konuşmalarına Türkiye'nin toplam Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) içindeki tarımın payının yaklaşık %6-7 seviyesinde olduğunu ve bu seviyenin tarım sektörünün toplam istihdamın yaklaşık %17-20'sini oluşturduğunu söyledi.  Yaklaşık 23 milyon hektar tarım arazisinin mevcut olduğunu dile getiren Prof. Dr. Necdet Budak, 1980'li yıllarda bu yana tarım alanlarında %20'den fazla bir azalma gözlemlendiğini ekledi. Prof. Dr. Necdet Budak, Türkiye’nin, anlaşma ihracatında dünya genelinde önde gelen bölgelerden biri olduğunu ve 2023 yılında yaklaşık 30 milyar dolarlık bir anlaşma satışı gerçekleştirdiğini  kaydetti.

Tarım arazisine ihtiyacın her geçen gün arttığını belirterek, bitkisel üretimin arttırılmasında etkili olan faktörlerin başında daha verimli ve daha kaliteli yeni çeşitlerin geldiğini belirten Prof. Dr. Necdet Budak, sertifikalı tohum üretiminin yapılması gerektiğini söyledi. 

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Türkiye tarımında, toplam bitkisel üretimde tarla bitkileri, temel gıda ve yem sanayisine girdi sağlamaları nedeniyle en yüksek üretim hacmine sahip olduğunu; toplam tarımsal alanın ortalama %79'unun tahıl, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, yumru kökler ve tekstil bitkilerine ayrıldığını; bu alanlardan elde edilen üretimin, toplam bitkisel üretimin yaklaşık %52'sini oluşturduğunu ve buğday dışındaki tahılların %83'ü hayvan yemi üretiminde kullanıldığını ifade etti. 

Prof. Dr. Necdet Budak, akıllı sulama sitemleri, dijital yönetim platformları ve otonom tarım araçlarının, verimlilik artışı, çevresel etkilerin azaltılması, risk yönetimi ve gıda güvenliği konularında destek sağladığını belirtti.   Ortalama çiftçinin yaşının düşürülmesi gerektiğini belirten Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, bölgesel ve kırsal kalkınma planlarının etkin bir şekilde uygulanması, çiftçinin net gelirinin arttırılmasına yönelik önlemleri alınması ve kırsal alanlarda tarıma dayalı sanayi faaliyetlerinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, tarımın stratejik bir sektör olarak ekonomideki önemineişaret ederek, dünya nüfusunun 2050 yılında 9,5 milyara ulaşmasının beklendiğini ve bu artışın küresel gıda güvenliği sorunlarını artıracağını söyledi. “Tarımsal yükseköğretim bu sorunların çözümünde kritik rol oynuyor” diyen Yıldırım, fakülte olarak kayısı ve su ürünleri gibi alanlarda çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, tarımın stratejik bir sektör olduğunun altını çizerek, pandemi sürecinde kendi kendine yeterliliğin öneminin daha iyi anlaşıldığını ifade etti. Çiçek, “Eğer tükettiğinizden daha fazla üretmiyorsanız, gelecekte fakir veya muhtaç bir ülke durumuna düşebilirsiniz” dedi.

Malatya Ziraat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Necip Katı, Türkiye’de modern tarımsal eğitimin Osmanlı döneminde başladığını belirterek, okullarının tarım teknisyeni yetiştirme misyonunu anlattı. Katı, tarımsal eğitimle gençlerin saha deneyimi kazandığını ve sektöre önemli katkılar sağladığını ifade etti.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğrenci Temsilcisi Sude Nisa Pamukçu, tarımın insanlık tarihi boyunca kritik bir rol oynadığına dikkat çekerek, iklim değişikliği ve nüfus artışının tarımsal üretimi daha da önemli hale getirdiğini vurguladı. “Modern tarım tekniklerini öğrenmek ve uygulamak zorundayız” diyen Pamukçu, sürdürülebilir üretim yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’de tarımsal üretimin başlamasının 179. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen program, hediye ve plaket takdiminin ardından gerçekleşen toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

 

Kubbedagi.com'da yayınlanan haberler kendi haber merkezi veya haber paylaşımı yaptığı müstakil diğer haber sitelerinin haberleridir. Bu nedenle Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı kaynaklı haberlerin dışında diğer haberlerin alınıp başka sitelerde yayınlanmasına kesinlikle izin yoktur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar