Depremi yaşayanların yüzde 26'sı orta ve ağır depresyon geçiriyor

Depremi yaşayanların yüzde 26'sı  orta ve ağır depresyon geçiriyor
A- A+

6 Şubat depremlerinden sonra yapılan araştırmaya göre; depremzedelerin yüzde 26’sının orta ve ağır depresyon geçirdiği saptandı. 

6 Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerden sonra  depremzedede Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Major Depresif Bozukluk ve Yaygın Anksiyete Bozukluğu yaygınlığı ile ilgili araştırmada depremzedelerin yüzde 26’sının orta ve ağır depresyon geçirdiği belirtildi. 

malatyayenises.com'da yer alan habere göre; Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında Demirbaş Kurtoğlu’nun 6 Şubat depremlerinden 3 ay sonra yaptığı araştırma da raporunda, “Deprem gibi toplumu etkileyen büyük afetlerden sonra psikiyatrik hastalıkların görülmesinde artış olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. Bu hastalıkların büyük bir çoğunluğunu travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve anksiyete bozukluğu oluşturmaktadır” denildi.

Raporda şu sonuçlar verildi; “Araştırma sonucunda katılımcılar içinde %12,2 oranında TSSB prevelansı saptanmıştır. Katılımcıların Beck-Depresyon ölçeğine göre %26,7 orta-ağır depresyon, Beck-Anksiyete ölçeğine göre ise %40 oranında orta-şiddetli anksiyete puanları elde edilmiştir. Kadın cinsiyete sahip olanlar, geçmiş psikiyatrik şikayetlerinde artış olanlar, kendi göçük altında kalanlar, akrabası veya komşularından göçük altında kalanlar, depremden hemen sonra yakınlarıyla iletişime geçemeyenler, evinde hasar olanlar, mal kaybı yaşayanlar, depremden sonra prefabrik yerleşkede kalanlar, depremden sonra psikososyal destek alanlarda PCL-5, Beck-Depresyon ve Beck-Anksiyete ölçeği skorları anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur.”

 malatyayenises.com

Kubbedagi.com'da yayınlanan haberler kendi haber merkezi veya haber paylaşımı yaptığı müstakil diğer haber sitelerinin haberleridir. Bu nedenle Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı kaynaklı haberlerin dışında diğer haberlerin alınıp başka sitelerde yayınlanmasına kesinlikle izin yoktur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar