DEPREMDE HAFIZAM KALDI (Hafıza Yazısı: 39 - Bekir CONGER - Muhtar)

DEPREMDE HAFIZAM KALDI  (Hafıza Yazısı: 39 - Bekir CONGER - Muhtar)
A- A+

DEPREMDE HAFIZAM KALDI

(Editör: Ali YALÇIN)

Hafıza Yazısı: 39

(Bekir CONGER - Muhtar) 

Bekir CONGER
Doğanyol Muhtarlar Derneği Başkanı
Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı Malatya Koordinatörü

06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğünde asrın felaketi diye adlandırılan büyük deprem de Malatya merkez Fırat Mahallesinde bulunan evimdeydim. Sabah 04.17’de deprem oldu. Kalkıp abdest alıp dışarı çıktım. Çarşı merkezinde bulunan Yeni Camii’ye kadar gittim. Önceki gün İkindi Namazı kıldığımda hınca hınç cemaat dolu olan caminin yıkıldığını gördüm. Kendimi tutamadım, ağladım. Hemen yanında bulunan Büyük Otel’de yıkılmıştı. Feryatlar kopuyordu. Malatya Büyükşehir Belediyesi itfaiye Dairesi Başkanı Mustafa Katipoğlu’nu aradım, ‘Büyük Otel yıkılmış, çok kişinin enkaz altında olduğunu ve acil iş makinesi gönderilmesini’ söyledim.  Oradan Avşar Oteli’ne gittim. Aynı şekilde, çok sayıda apartmanın çevrede yıkıldığını gördüm. Bir yandan kar yağıyor, eksi 18 derecelere kadar soğuk, 2011 yılından beri Doğanyol Muhtarlar Derneği Başkanlığı görevimden dolayı bir yandan muhtarlarımızla irtibat kurup, yardımcı oluyorum, diğer taraftan 1994 yılından beri Muhtarlığını yaptığın Doğanyol Akkent Mahallesinde bulunan vatandaşlarımızı tek tek ararken, öğle saatlerine kadar dışarıda mücadele ettikten sonra evde bulunan 2 çocuğumun yanına gittim. O sırada saat 13.24’de ikinci büyük deprem oldu. Depreme ikinci kez evde yakalandık. Çocuklarımla birlikte evi terk ettik. Çocuklarımı Konya’da bulunan diğer çocuğumun yanına gönderdim. Merkezi İstanbul’da bulunan Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Şener başkan ile sürekli telefonla irtibat halinde olduk.  Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı Malatya Koordinatörlüğünü yaptığımdan dolayı ismimi, telefon, numaramı, vakıflar, dernekler, STK’lar, muhtarlar, beni tanıyan tanımayan, sosyal medyada paylaşarak gece gündüz demeden çok hızlı bir şekilde Allah’ın yardımı ile sahada oldum.

Bir yandan Malatya’dan dışarıya güvenli bölgelere gidecek yolcuların sevkini yaparken, diğer yandan Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı bünyesinde İstanbul’da bulunan Malatyalı, Pütürgeli. Doğganyollu, duyarlı iş insanlarımızın yardımları toplanarak öncelik sırasına göre ekmek, su, gıda, yiyecek, giyecek, ısınma gibi her türlü malzeme tırlarını Malatya merkez Büyükşehir Belediyesi yanındaki boş alanda dağıtımlarını yaparken, Bezmi Alem Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, çok kıymetli Pütürgeli hemşehrimiz, aynı zamanda oğlumun kirvesi Prof. Dr. Ramazan Özdemir, Medipol Hastanesi Göğüs Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, Malatyaspor Eski Kulüp Başkanı, İHKİB Başkanı, iş insanı kıymetli Doğanyollu hemşehrimiz gözetiminde Malatya merkeze uzak mahallere, Battalgazi, Yeşilyurt, Akçadağ, Doğanşehir ilçeleri ağırlıklı olmak üzere tespit ettiğimiz depremzedelere ulaştırdık.

24 Ocak 2020 Elazığ-Sivrice depreminden dolayı Doğanyol-Akkent Mahallemde depremzede vatandaşlarımızın kullandığı deprem çadırlarını toplayıp Akçadağ ilçesindeki kırsal mahallelerindeki mağdur olan vatandaşlarımıza teslim ettim. 
Malatya ilimizdeki 718 mahalle muhtarlarımıza, muhtarlık işleri müdürlüğümüze, ilçe ve büyükşehir belediye başkanlarına, ilçe kaymakamlarımıza, Malatya Valimize duyuru yaparak, ulaşabildiğimiz kadar imkanlarımız dahilinde ulaştık.

Çalışmalarımızda bize yardımcı olan Doğanyol muhtarlarımıza, özellikle Doğanyol MASKİ şefi Hasip Öz’e  ve beraberindeki personellerine  çok teşekkürlerimi belirtmek istiyorum. Her gün Doğanyol’dan Malatya merkezdeki dağıtım yaptığımız tırların boşaltılmasında ve dağıtım yapılması gereken noktalara ulaştırarak emekleri çok oldu. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. 
Depremden dolayı sürekli irtibatta olduğumuz yardımlarından dolayı Türkiye Muhtarlar Konfederasyon Başkanı Sayın Bekir Aktürk beyefendiye, Tüm İstanbul Muhtarlar Dernekleri Federasyon Başkanı Sayın Selami Aykut beyefendiye, Tüm İstanbul Muhtarlar Federasyon Başkanı Sayın Kadir Delibalta beyefendiye, bir çok bölgelerdeki muhtarlar federasyon başkanlarına, dernek başkanlarıma, yurdun dört bir yanından Malatya’mıza yardımda bulunan muhtarlarımıza  özellikle Elazığ, Sivas, Erzincan, Konya, Aksaray illerimizdeki çok değerli arkadaşlarımın maddi ve manevi desteklerinden dolayı Allah ebeden razı olsun.

Malatya merkezi Battalgazi, Yeşilyurt, Akçadağ, Doğanşehir başta olmak üzere mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızdan sonra Malatya merkezde evi yıkılmış, ağır hasar görmüş veya artçı depremlerden dolayı binalarına girilmesi sakıncalı olması sebebiyle Pütürge ve Doğanyol ilçelerimizdeki yakınlarının yanına sığınan depremzede vatandaşlarımızı ilçe kaymakamlarımızdan ve muhtarlarımızdan isim listelerini temin ederek Malatya merkez esnaflarımızın kazanması amacıyla Malatya merkezde bulunan marketlerde çeşitli temel gıda ve temizlik malzemelerinden oluşan kolileri Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı Başkanı Sayın Dr. Hasan Hüseyin Şener, başkan yardımcısı Bayram Tilbaç, vakıf yönetimi, iş insanı Sayın Hikmet Tanrıverdi hep birlikte Pütürge Kaymakamı ve Doğanyol Kaymakamı nezaretinde tespit edilen mahalle muhtarlarımıza malzeme kolilerini teslim ettik.

Vakfımızın, İstanbul’daki hayırseverlerden temin ederek Malatya’ya gönderdiği yardım tırları içindeki kolilerin bir bölümü, depremzede olan yetimlere özellikle ulaştırılması sağlanmıştır. Bu konuda Malatya Yetimler Kervanı Derneği Başkanı İhsan Çolak ve yönetimine ayrıca teşekkür ediyorum.

Depremin ilk anından itibaren gece-gündüz irtibatta olduğumuz İstanbul’da ikamet eden aile büyüğümüz saygı değer ağabeyim Mehmet Conger’in ellerinden öpüyorum. Yeğenim Fırat Conger, yeğenim Melih Conger, tüm yakın akrabalarımıza ve ilgili yerlere yardımları için Allah kendilerinden ebeden razı olsun.

Depremin ilk gününden itibaren Malatya Doğa Cadde’de bulunan ofisini, işyerlerini, depolarını bize tahsis eden değerli Pütürgeli hemşehrimiz Mehmet Duman beye çok teşekkür ederim. İlk günden itibaren daha AFAD, Kızılay hizmete geçmeden Doğa Cadde AVM’de gece gündüz binlerce kişilere çay, çorba, yemek verirken, vakfımızın yardım tırlarından hariç otobüslerle gelen yardımları depolarında dağıtım yapıp, çalışma ofislerini ve hatta  Pütürge’deki evini kullandığımız değerli hemşehrimiz Mehmet Duman beyefendiden Allah razı olsun.

Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfımızın gözü kulağı olan telefonlardan sosyal medyalardan vakfımıza gelen talepleri bizlere ulaştıran Havva Gökdemir hanımefendi kızımızdan da Allah razı olsun.

Vakfımızın gönüllülerinden Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı Başkanımız Dr. Hasan Hüseyin Şener’in kıymetli kızı Asena Bal ve hayır sever iş insanı Ziya Akşahin beyin kıymetli torunu Melisa Tan hanımefendilerin depremden hemen sonar Malatya-İstanbul yolunu adete su yolu yaptılar. Kendi çocuklarından, kendi işlerinden feragat ederek, Malatya merkez ve öncelikli ilçelerde tespit edilen depremzedelere özellikle çocuklar olmak üzere çok büyük maddi ve manevi yardımlarda bulundular. Bu iki genç evladımız Malatya’da kalacakları onca yer varken, depremzedelerle aynı ortamı paylaşarak çadırlarda yatıp kalktılar. Bu iki evladımız, kendileri de bir dernek kurarak Malatya’ya ve çocuklara yönelik hizmetlerini sürdürüyorlar. Allah kendilerinden razı olsun. 
Malatya’da Kızılay’ı yeninden kurarak amacına hizmet eder hale getiren, bir çok sosyal ve kültürel projelerde yer alan değerli düşence insanı Dr. Ali Yalçın’da, özellikle Ramazan ayı öncesinde Doğanşehir’de mağdur depremzede ailelerin çocuklarına bayram harçlığı dağıtılmasına vesile olarak, vakfımıza bu konuda önemli destek ve katkı sağladı.

Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı’nın çalışmalarını gazeteci olarak takip eden Burhan Karaduman ve oğlu Batuhan’a da desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Depremden dolayı sadece Malatya’mızda sadece 1.236 kişi enkazda kalarak ölmedi, Malatya’mızda büyük bir yıkım yaşadı. Şehrimiz adete çöktü. Böyle bir durumda ayakta kalmaya  ve insanlılarımızı ayakta tutmaya çalıştık.

Şunu düşünüyorum; Malatya Çarşısı yeniden kurulduğunda kendimi ve şehrimi yeniden bulabilecek miyim? 

Haberle İlgili Diğer Fotoğraflar
Kubbedagi.com'da yayınlanan haberler kendi haber merkezi veya haber paylaşımı yaptığı müstakil diğer haber sitelerinin haberleridir. Bu nedenle Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı kaynaklı haberlerin dışında diğer haberlerin alınıp başka sitelerde yayınlanmasına kesinlikle izin yoktur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar