ÖNEMLİ AÇIKLAMA:
Bu hafıza notları 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremin ilk günlerinde tarafımızca oluşturulan AFET DAYANIŞMA PLATFORMU ve deprem sürecinde yakın çalışma ortamlarında yollarımızın kesiştiklerinin hafıza kayıtlarından oluşacaktır. Editörlüğünü şahsım Ali YALÇIN’ın yaptığı ve Hasan Hüseyin ŞENER, Mehmet Ali BAŞIBÖYÜK ve Rıza PARLAK’ın da bu çalışmanın öncü isimleri olduğunu belirtmeliyim. Her paylaşım bir hafıza kaydı içerecek ve bu da uzun süreli devam edecektir.Yazıların bilahare kitaplaştırılması Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı’nın gönüllülüğünde olacağından, yazıların birinci paylaşım yeri de https://kubbedagi.com olacaktır. Birinci yazının Vakıf Başkanı sayın Hasan Hüseyin ŞENER ‘e ait olacağından yola çıkılarak formak şu şekilde olacaktır: DEPREMDE HAFIZAM KALDI üst başlıkta verilip hemen altında Editör: Ali YALÇIN Hafıza Yazısı 1: Hasan Hüseyin ŞENER şeklinde verilerek her seferde hafıza yazarının adı verilecektir. Farklı medya, sosyal medya ortamlarında paylaşılarak hafızabilincinin arttırılması bireysel çabalar ile mümkün olacaktır. Bu vesile ile, depremin hafızalarda izi kalsın diye, gelecek nesillere bu yaşananları aktarmış olacağız. Allah daha büyük bela ve felaketler vermesin. Hafızanın fotoğrafları çoğunlukla Rıza PARLAK’ın arşivlenenlerden seçilecektir. Bu önemli çalışmada hafızalarımızı canlı tutan herkese teşekkür ediyoruz. Hayırlara vesile olması dileğimizle…
DEPREMDE HAFIZAM KALDI
(Editör: Ali YALÇIN)
Hafıza Yazısı: 1
(Hasan Hüseyin ŞENER )
Bu önemli çalışmadan ötürü emeği geçen, hafızalarımızı canlı tutan herkese teşekkür ediyorum. Büyük bir deprem yaşadık. Tüm ülke azami ölçekte etkilendi. Derin yaralarımız oldu. Acılarımız göğe ulaştı. 6Şubat depremi de tüm diğer afetler gibi bizi ansızın buldu ve çoğunlukla da uykularımızda depremle yüzleştik. Ülke seferber oldu. Yaraların sarılması öyle kolay olmadı ve halen de etkileri devam etmektedir. Başımıza gelen ve asrın felaketi olarak adlandırılan bu afet hepimizi derinden sarstı. Şoklar yaşadık. Belki de uzun süre etkileri olacak bu travmanın etkileri hafızalarımızda kalmaya devam edecektir. Fiziksel yaralanmaların daha erken onarıldığı ama ruhsal, duygusal yaralanmaların devam edeceği bu afet gelecek nesillerin de unutmamaları gereken, yöneticilerin dersler alacağı bir afet olduğu gibi halkın da ileriye doğru daha dikkatli ve çok yönlü dersler çıkaracağı bir depremdir. Depremde Hafızam Kaldı çalışmasından ötürü Editör görevi alan Ali YALÇIN’a ve hafızalarından gelecek nesillere hafızalarını tüm insanlık ile paylaşanlara Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı’nın Başkanı olarak teşekkür ederek ben de ilk hafıza notumu sizlerle paylaşmak istiyorum. İleride de daha çok sayıda paylaşımlarımız olacaktır.
06.Şubat Kahramanmaraş merkezli FAY HATTININ kırılması Malatya’mız başta olmak kaydıyla; Hatay, Kahramanmaraş , Adıyaman harabeye dönen 4 vilayet, ayrıca 7 vilayetimiz kısmi hasar görmüştür.
06 Şubat sabah 06.00 gibi TV’ yi açınca Deprem haberleri… Alimallah!
Şu an gibi hatırlıyorum,17 Ağustos’ta Marmara’da gerçekleşen ve etkileri sarsıcı ve yıkıcı hissedilen depremi yaşayan biri olarak, ilk anda, kendi ev halkıma deprem esnasında yapılması gerekenleri ve yapılınca da hayat kurtaran komut ve telkinleri verdiğimi hatırlıyorum. Yani ilk duyduğumda bu devasa depremde yaşananları yeniden yaşıyormuşçasına hissedebiliyordum.Biliyorum ki deprem anında yapılacaklar doğru yapıldığında örneğin ”Hayat Üçgeni” oluşturulduğunda bir çok kişi kurtulabilmektedir. Ölenlerin çoğunluğu evdeki güvensiz alanlarda , koridorlarda, merdivenlerde vb yerlerdeki enkazlardan çıkartılmıştı.
Hafızam 17 Agustus depreminde, gözlerim TV’lerde o an harabeye dönen vilayetlerden gelen deprem ve afet haberlerinde idi.
Bu 4 vilayetinizden gelen feryatlar, ağıtlar, TV ekranlarından taşıp yüzümüze çarpıyordu.
Yaklaşık bir saat sonra, kendimi toparlayıp; Malatya ve diğer vilayetlerdeki dost, ahbap ve arkadaşların telefonlarına ulaşmaya çalıştım.
Ulaşabildiklerime; nasılsın, ev halkı iyimi? Sade soruların cevabını alıp telefonu kapatıyorum. Hatları gereksiz meşgul etmek de yapılan hatalardandı.
Bu sefer zemheride gelmişti afet.
Hava buz gibi, kar yağıyor, görünür her yer harabeye dönmüş.
Afet bölgelerinde elektrik yok, iletişim belli ki zora girecek.
İlk saatlerde; enkazlardan daha çok CAN kurtarılabilir düşüncemle, telefonu bahsettiğim iki soru ve cevaplarla sonlandırıyorum.
Kurtarılacak her CAN başlı başına bir DÜNYA dır kanaatimce.
Kısa sürede başkanlığını yaptığım Pütürge/Doğanyol Eğitim Ve Yardımlaşma Vakfı’na geçtim. Yönetici Arkadaşlarla toplanıp, hem harabeye dönen Malatya ve diğer vilayetlerle iletişime geçiyorduk hem de neler yapabileceğimizi planlayıp artık bizim de bu ağır bedelli yüke el atma vaktidir deyip, vakfımızın organizasyonunu başlattık.
Bu yaşanmışlıkları tarihe not düşmek maksadıyla kaleme alıyoruz.
Nesiller arası "HAFIZA KOPUKLUĞU" olmasın diye yaşanmışlıkları paylaşıyoruz.
"FAY HATLARI" Kainat var olduğu günden beri hep KIRILIYOR VE KIRILACAK!!! Maalesef bu böyle…