Deprem bölgesinde performans analizlerinde neler oluyor?

Deprem  bölgesinde performans analizlerinde neler oluyor?
A- A+

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Darende Bekir Ilıcak MYO İnşaat Bölümü - İnşaat Teknolojisi Programı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Esen Eren, sahada yaptıkları gözlemde bina performans analizlerinde çok önemli hatalar yapıldığını gündeme taşıyarak, “Projeler belediyeden alınıyor; belediyeden alınan projeler aynen programda çizilip onun üzerinde analizler yapılıyor.  Ama biz yerinde yaptığımız ölçümlerde şunu görüyoruz, proje ile yerindeki bina uyuşmuyor. Performans analizi proje üzerinden değil, yapının şu anki mevcut ölçüleri üzerinde yapılmalı. Bu çok kritik bir durum, buna dikkat edelim” uyarılarında bulundu.

ERTV’de yayınlanan Güne Bakış Programına katılarak deprem sonrası süreçte sahada yapılan çalışmalar hakkında Gazeteci Hülya Kaya’nın sorularını yanıtlayan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Darende Bekir Ilıcak MYO İnşaat Bölümü- İnşaat Teknolojisi Programı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Esen Eren, piyasada gerçekleyen bazı yanlışları gündeme getirerek vatandaşları ve kamuoyunu bilgilendirdi.

Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Esen Eren, deprem sonrası ilk hasar tespiti ile ikinci hasar tespiti arasındaki doğruluk oranını yüzde 60’ı geçmediğini belirterek, şehirde hasar durumu belirlenemeyen binalar için üniversite eğretim üyeleri olarak görev almaya hazır olduklarını depremin ilk günlerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne ilettiklerini de ifade etti.

Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Esen Eren, “Hasarlı binalar ayakta kalmasın, yıkılsın. Ama eğer bin gerçekten az hasarlı ise yıkılmasın. Malatya’da hasar tespitlerin gördüğüm kadarıyla niyet olarak herhangi bir problem görmedim, ama hasar tespiti ise gerçekten tecrübe istiyor. Bir binanın az, orta veya ağır olduğu kararını almak kolay değil.” dedi.

-“Performans analizi belediyedeki proje üzerinde değil, binanı mevcut durumu üzerinde yapılır”

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Darende Bekir Ilıcak MYO İnşaat Bölümü- İnşaat Teknolojisi Programı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Esen Eren şu açıklamaları yaptı, “Hasar tespiti en kritik yer. Sahada şunu görüyorum, bir binaya gidiyorum, işte performans analizi yapılıyor.  Bakıyorum ağır hasarlı. Ağır hasarlı bir binaya teknik olarak performans analizi yapmanın mantığı yok ve çok riskli. Performans analizi yaparken bakacağımız yerler var. Şimdi siz performans analizi sahadaki mevcut bina üzerinde değil de, mevcut proje üzerinden yaptığınız zaman sonuç bambaşka çıkabiliyor. Ama sahadaki gerçek durumları işleyip performans analizi gerçekleştirdiğiniz de binanın gerçek durumu illaki ortaya çıkacaktır.   Projeler belediyeden alınıyor; belediyeden alınan projeler aynen programda çizilip onun üzerinde analizler yapılıyor.  Ama biz yerinde yaptığımız ölçümlerde şunu görüyoruz, proje ile yerindeki bina uyuşmuyor. Mesela projesinde perde görünen bir yer, yerinde perde yapılmamış. Yada projesinde 30x80 olan bir kolon yerinde 30x60 yapılmış. Boyutları değişmiş, yada eni değişmiş. Şimdi analiz proje üzerinden değil, yapının şu anki mevcut ölçüleri üzerinde yapılmalı. Bu çok kritik bir durum, buna dikkat edelim.  Biz bir yapının yerindeki ölçümlerini çizip aktarıyoruz, belediyedeki projeyi değil.   Çünkü artık belediyedeki proje bitti, artık o bizim için yok hükmünde. Yerindeki veriler önemli. Nasıl ki, beton dayanımı C20, ama biz yerinde ölçüyoruz C10 çıkıyor. Nasıl ki demir yerinde eksik atılmışsa biz yerindeki demir miktarını projeye alıyorsak, yerindeki ölçümleri alıp analiz yapmamız lazım. Herkes bunu böyle yapmıyor, yapmalı. Özel firmalar buna çok dikkat etsin.”

-“Analizi yapılan az hasarlı binaların yüzde 70’i için güçlendirme çıktı”

Az hasarlı binalar konusunda vatandaşların kesinlikle sağlam yanılgısına kapılmaması uyarısında da bulunan Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Esen Eren, bu konuda ise şu ifadeleri kaydetti, “Az hasarlı binalarımız var, hiç kimse bunu konuşmuyor, aslında orada da çok ciddi risk var. Az hasarlı bina demek, depreme göre hasar görmemiş bina demek. Hasar tespitinde biz bir binanın deprem sırasında oluşan hasarına bakarız. Bir binanın bundan sondaki depremlere karşı ne kadar etkin olduğu durumu var.  Burada da insanlarımıza şunu öneriyoruz; bir şüpheniz varsa mutlaka binanızın performans analizini yaptırın. Binanızın bundan sonraki depremlere karşı durumunu görün. Üniversite olarak şimdiye kadar yapmış olduğumuz analizler de az hasarlı binaların şu ana kadar yüzde 70’ine güçlendirme çıktı.  Bakın bu çok kritik bir cümle. Beton dayanımı, demir miktarı o binanı güvenliği için yeterli koşullar değildir.  Bir yapının her şeyden önce zemin değerlerinin doğru ölçülmesi gerekiyor.”

Kubbedagi.com'da yayınlanan haberler kendi haber merkezi veya haber paylaşımı yaptığı müstakil diğer haber sitelerinin haberleridir. Bu nedenle Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı kaynaklı haberlerin dışında diğer haberlerin alınıp başka sitelerde yayınlanmasına kesinlikle izin yoktur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar