Bu sorun Malatya'da on binlerce kişiyi evsiz bırakabilir

Bu sorun Malatya'da on binlerce kişiyi evsiz bırakabilir
A- A+

Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, orta hasarlı olan ancak oturma ruhsatı bulunmayan binaların güçlendirme projelerine onay verilmemesinin Malatya’da on binlerce vatandaşı mağdur edeceğini belirterek, “2 bin 500 orta hasarlı bina var, bunun yarısından fazlasında oturma ruhsatı yok. Malatya’da çok ciddi sıkıntı. On binlerce kişi evinden olabilir.” dedi. 

Malatya’da 6 Şubat depremlerinden sonra binaları orta hasarlı olan, ancak oturma ruhsatları bulunmayan vatandaşlar , daha büyük bir sorunla karşı karşıya kaldılar. Malatya’da özellikle 2011 yılı öncesinde yapı denetim sisteminden önce kaçak kat çıkılan ve yoğunluk fazlalığı bulunan binalar oturma ruhsatı alınamadığı için Belediyeler şuanda bu durumdaki binaların güçlendirme projelerine onay vermiyor. Bu durumdan dolayı ise on binlerce vatandaş mağdur duruma düşüyor.

-Belediyeler oturma ruhsatı olmayan binalardan emlak vergisini nasıl aldı?

Vatandaşlar, “Binamız orta hasarlı, Güçlendirme projesi yaptırdık. Binamızın yapı ruhsatı var. Ancak oturma ruhsatı olmadığı için ilçe belediyeleri güçlendirme projelerine ve tadilata onay vermiyor. Bizler depreme kadar bu evlerimizin emlak vergisi dahil her türlü vergi ve harçlarını öderken kimse bize bu sorunu karşımıza çıkartmadı. Elektrik abonesi olurken kimse bizden oturma ruhsatı istemedi. Su abonesi olurken kimse bizden oturma ruhsatı istemedi. O zaman belediyelerin böyle bir görevi yokmuydu, neden bu binaları zamanında denetlemediler? Şuanda Malatya’da en büyük sorunlarından birisi bu orta hasarlı olan ancak oturma ruhsatı bulunmayan binaların konusudur. Bu konuya acil çözüm bulunması gerekiyor. Belediyelerin zamanında görev yapmamasının bedelini vatandaş ödememeli.” İfadelerini kaydediyorlar. 

-“Malatya’da çok ciddi bir sıkıntı”

Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, orta hasarlı olup da oturma ruhsatı bulunmayan binaların Malatya için büyük sorunlardan ve acil çözüm bulması gereken konulardan birisi olduğunu ifade ederek, “Malatya’da çok ciddi bir sıkıntı. On binlerce kişi evinden olabilir. Oturma ruhsatı olmayan orta hasarlıların güçlendirme imkanı yok şuanda. Kanunen oturma ruhsatının olması gerekiyor.  Zamanında 4 bloklu yere 6 blok yapmış, 3 bloklu yere 4 blok yapılmış, 8 katlı yere 11 kat yapılmış. Bu durumdaki binalara belediyeler güçlendirme projelerine onay vermiyor.” dedi.

-“Orta hasarlı binaların yarısından fazlasında oturma ruhsatı yok”

Fidanel, “Biz bu sorunun en aza indirilmesi ve binlerce vatandaşımızın mağduriyetinin giderilmesi için; kaçak kat, yoğunluk fazlası, yönetmeliğe aykırı durum yoksa, ufak tefek eksiklikler varsa oturma ruhsatlarının verilmesini ve vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesini istedik, bu teklifimiz belediyeler tarafından değerlendiriliyor. 2 bin 500 orta hasarlı bina var, bunun yarısından fazlasında oturma ruhsatı yok.  Bunlar 2011 yılından önce yapılmış olan, Yapı Denetim sisteminden önceki binalar.” İfadelerini kaydetti. 

Kubbedagi.com'da yayınlanan haberler kendi haber merkezi veya haber paylaşımı yaptığı müstakil diğer haber sitelerinin haberleridir. Bu nedenle Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı kaynaklı haberlerin dışında diğer haberlerin alınıp başka sitelerde yayınlanmasına kesinlikle izin yoktur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar