Belediyenin yaptığı müteahhidin duvarından farklı mı?

Belediyenin yaptığı müteahhidin duvarından farklı mı?
A- A+

Yeni Cami'nin (Teze Cami) avlusunun bir bölümünün, caminin görünümünü kapatacak bir şekilde adeta 'duvar'la kapatılmasından sonra, büyük tepki gören bu işlemin bir benzeri de caminin güney kısmında yapılan merkez otobüs durağıyla ortaya çıktı.

İnönü Caddesi'nde bulunan merkez otobüs durağının Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden yaptırılmasıyla ortaya çıkan ve İnönü Kapalı Çarşısı'ndan bakıldığında caminin ön görünümünü büyük ölçüde kapatan görüntü de vatandaşların eleştirilerine yol açtı.

24 Ocak 2020 depremi sırasında hasar gören Yeni Cami'nin onarımı ve restorasyonu kapsamında, caminin ana yapısında bulunan abdest alma yerleri iptal edilerek, caminin avlusunun Halep Caddesi'ne bakan bölümüne, yeni abdest alma yerleri yapılmış, ancak bu duvarın, caminin görünümünü tamamen kapattığı gerekçeyle tepki çekmiş, eleştirilere yol açmıştı. Malatya Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi ile 43 sivil toplum kuruluşu, duvarın kaldırılarak bu duruma son verilmesi için ortak açıklama yapmışlardı. Konu siyasilerin ve il yöneticilerinin de gündemine gelmiş, onarım ve restorasyon projesini yaptıran Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne de konu iletilmiş, Ankara'dan gelen yetkililer inceleme yapmasına rağmen, duvar kaldırılmamıştı.

Caminin arka cephe görünümünü engelleyen duvardan sonra, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin, cami görünümünü düşünmeden, abartılı bir şekilde, kaba ve büyük olarak inşa ettirdiği merkez otobüs durağındaki düzenleme de, caminin kuzey tarafından ön görünümünü büyük ölçüde engelledi. Merkez otobüs durağının yeniden ele alınarak, Malatya merkezdeki en eski yapı olan caminin görüntüsünü engellemeyecek şekilde ve boyutta yapılması gerektiği ifade ediliyor.

Bu arada, malatyahaber.com yazarlarından Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş da, sosyal medya hesabından, yaptığı "Zerafet ve kent mobilyaları şehri yönetenlerin iç dünyasını yansıtır. Kabalık ruhuna işlemiş kişiliklerden zerafet beklemiyoruz. #Malatya görüntü kirliliğini hak etmiyor. 21.yüz yılda tonlarca demirden sınır kapısı gibi otobüs durağı..." paylaşımıyla otobüs durağıyla ilgili tepkisini dile getirdi.

Büyükşehir Belediyesi'nin daha önce de, Fuzuli Caddesi girişindeki Çilesiz Durağı ile ilgili yaptırdığı imalat, tescilli eser olan Hükümet Konağı'nın görünümünü bütünüyle kapattığı için eleştiri konusu olmuştu.

Kaynak: malatyahaber.com

YENİ CAMİ'Yİ GİZLEDİLER!.. Yeni Cami'nin kuzey tarafında, abdest alma yeri olarak inşa edilen duvarların caminin görünümünü engellemesi nedeniyle gösterilen tepkilerden sonra, caminin güney tarafının da yeni yapılan merkez otobüs durağındaki kaba imalatla kısmen kapatılmasına bir anlam verilemedi ve ilgililerin duyarlılığı tartışma konusu oldu.

Kubbedagi.com'da yayınlanan haberler kendi haber merkezi veya haber paylaşımı yaptığı müstakil diğer haber sitelerinin haberleridir. Bu nedenle Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı kaynaklı haberlerin dışında diğer haberlerin alınıp başka sitelerde yayınlanmasına kesinlikle izin yoktur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar