Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, orta hasarlı binalar için iki seçenek sunduklarını belirterek, bunlardan ilk seçeneği şu şekilde açıkladı, “‘Hükümet madem bizi düşünüyor, bu binalar yorgun, yıkın, ağır hasarlıya atın bizi ve orada yeni binamızı, evimizi verin’ diyorlarsa tamam. Onların hepsini Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı böyle ağır hasarlı gibi göreceğiz, hak sahibi yapacağız orta hasarları, yeni evlerini vereceğiz.”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Cnn Türk’de katıldığı canlı yayında depremde orta hasarlı çıkan binaların yapımı yada vatandaşların talepleri ile ilgili açıklamalarda da bulundu.
-“Vatandaş isterse orta hasarlı binayı ağır hasarlı görüp yeni evini verebiliriz”
Bakan Özhaseki, “Orta hasarlı binalar için şu anda sahipler için söylüyorum; ikili bir seçenek var. Eğer diyorlarsaki ‘Hükümet madem bizi düşünüyor, bu binalar yorgun, yıkın, ağır hasarlıya atın bizi ve orada yeni binamızı, evimizi verin’ diyorlarsa tamam. Onların hepsini Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı böyle ağır hasarlı gibi göreceğiz, hak sahibi yapacağız orta hasarları, yeni evlerini vereceğiz. Yerinde dönüşmek istiyorlarsa yıksınlar, aynı hak sahibi olarak 1.5 milyon lira daire başı para vermeye devam edeceğiz. Eğer diyorlarsa ki, ‘Yok, hayır, biz orta hasarlı olduğuna göre güçlendirir’ Evet, yasa buna izin veriyor. Ne yapmak lazım o zaman? Önce bir rapor almak lazım, sonra uygun şekilde ona çıkart statik hesaplarını hazırlayıp belediyeye gidip müracaat etmek lazım. O süre içerisinde İçişleri Bakanlığı şöyle bir tarih öngördü AFAD önümüzdeki 29 Aralık 2023 tarihine kadar müracaat edin, ‘Biz güçlendirmek istiyoruz’ deyin ve ondan sonraki Nisan ayının başına kadar da bu raporlarınızı getirin, başlayın güçlendirin.” İfadelerini kaydetti.
-“Orta hasarlı evini yapmak isteyenlere büyükşehir uzmanlarla anlaşıp yol gösterecek”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki konuşmasında şu detayları da verdi, “Bazen güçlendirme noktasında zorluğu oluyor vatandaşın. O da şöyle ki; rapor alması sonra bunun birtakım hesaplarının yapılması ve belediyeye müracaata kadar epeyce yorucu bir süreç var mühendislik hesabı var. ‘Bunları resen yapalım’ dedik. Mesela Kahramanmaraş’ta karar aldık, geçen gitmiştim ben geçen hafta oradaydım, büyükşehir belediyemiz bu konuda uzmanlarla anlaşacak, vatandaş eğer gerçekten orta hasarlı binasını güçlendirmek istiyorsa, belediyenin yol göstericiliğinde o statik hesapların hepsi yapılacak, kendileri de güçlendirecekler. Yani burada tercih vatandaşta. İstiyorsa biz olduğu gibi yükümüz ağır olmasına rağmen orta hasarlıların yeniden yapımında ağır başka bir yük getirmesine rağmen kabul ediyoruz, onların yeni binalarını vermeye hazırız, evlerini vermeye hazırız. Değilse kendileri o takip edilecek yolu yapıp orta hasarlı binaları güçlendirebilir.”