Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, belediye başkanları ile yaptığı deprem istiare toplantısında adete Malatya’daki durumu özetleyerek, “Her ne olursa olsun fay hatları üzerinde yapılaşmaya yasak geliyor. Sıvılaşma olan alanlarda da yapılaşma olmayacak. Dere yataklarında, zeminin müsait olmadığı yerlerde yapı yasağı gelecek. Mühendislik işlerinde ve yapım işlerinde sıfır toleransa geçeceğiz.” İfadelerini kaydetti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki Başkanlığında Deprem Bölgesi Belediye Başkanları İstişare Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantıya Malatya’dan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve ilçe belediye bakanları katıldılar.
6 Şubat depremlerinde etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Elazığ, Kilis, Gaziantep ve Osmaniye olmak üzere toplam 11 ilin belediye başkanları ile yapılan toplantıda konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Gerçekten büyük bir felaket. Çok şükür bu felaketlerin de altından kalkıyoruz ve yaraları sarmaya devam ediyoruz. Karşımıza çıkan tablo şu; ara ara sayı değişmekle birlikte hak sahipleriyle ilgili değişik kriterler belirlendiği için biraz altta, biraz üste rakamlar verilmekte. Deprem bölgelerindeki illerimizde 872 bin 59 bağımsız birim yıkılmış vaziyette. Bu 310 bin bina ediyor. Kolay bir sayı değil, gerçekten çok yüksek bir sayı. Buradaki tespitler, çalışmalar, planlamalar o aşamaya kadar çok iyi bir şekilde yapıldı. Herhalde bizim devlet olarak 680 bin konut yapmamız icap ediyor. 170 binden fazla da depo gibi iş yeri gibi yerler yapmamız gerekiyor. Toplamda karşımıza çıkan sayı 850 bin civarında. Böyle bir hasar var karşımızda. Ama biz bunların inşallah altından kalkacağız. İlk etapta 180 bin civarında ihale yapıldı. Bunların teslimatları belki de Ekim ayı gibi, Kasım ayı gibi, Aralık gibi yapılacak. İlk hak sahibi vatandaşlarımız o bölgeye gidip o güvenlik konutlarında oturacaklar” ifadelerini kaydetti.
Özhaseki şunları söyledi, “Bizim ana kırmızı çizgilerimiz var. Bunlardan birincisi her ne olursa olsun, belki ceza kanunlarına da girecek, fay kırıkları ve fay hatları üzerinde yapılaşma olmayacak. Şehrin en kıymetli yeri olabilir, eşraftan birisinin mülkiyeti olabilir, her ne olursa olsun fay hatları üzerinde yapılaşmaya yasak geliyor. Bir diğeri de sıvılaşma olan alanlarda da yapılaşma olmayacak, üçüncüsü ise dere yataklarında, zeminin müsait olmadığı yerlerde yapı yasağı gelecek. dördüncüsü de mühendislik işlerinde ve yapım işlerinde sıfır toleransa geçeceğiz.”