Ali Bayri Hoca'yı unutmadılar

Ali Bayri Hoca'yı unutmadılar
A- A+

İnönü Üniversitesi Öğretim Üyelerinin üzerinde çalıştığı  ve Türk Patent Kurumu tarafından tescillenen “Primer Tipi Sodyum Hipofosfit Pil Dizaynı” projesinin patenti Eylül 2021’de vefat eden  İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Atom ve Moleküler Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Bayri’ye ithaf edildi. 

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serdar Altın’ın “Primer Tipi Sodyum Hipofosfit Pil Dizaynı” başlıklı patent başvurusu, Türk Patent Kurumu tarafından tescillendi.

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serdar Altın tarafından geliştirilen ve ilk defa sodyum hipofosfit içeren yapının tek kullanımlık pillerde üstün özellik sergilediğini gösteren “Primer Tipi Sodyum Hipofosfit Pil Dizaynı” başlıklı patent başvurusunun Türk Patent Kurumu tarafından tescillendiğini açıklandı. 

Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serdar Altın, Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Demirel, İnönü Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ali Bayri ve Doç. Dr. Emine Altın tarafından başvurulan patent belgesinin 2022 yılında tescillendiğini belirtti.

Proje ekibinde bulunan öğretim üyeleri patenti Eylül 2021 tarihinde 59 yaşında vefat eden ve İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Atom ve Moleküler Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapan  merhum Prof. Dr. Ali Bayri’ye ithaf ettiklerini açıklayarak, hocalarını rahmet ve şükranla andıklarını kaydettiler. 

-Prof. Dr. Ali Bayri

İnönü Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanlığını 2012’den vefat tarihi olan Eylül 2021 tarihine kadar  yürüten Prof. Dr. Ali Bayri, 2007 – 2012 yılları arasında Adıyaman Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığını, 2002 – 2007 yılları arasında da Akçadağ Meslek Yüksekokulu Müdürü olarak idari görevde bulunmuştu.

Aslen Akçadağlı olan Prof. Dr. Ali Bayri, “Şarj edilebilir mini/mikro-pil üretimi ve elektrokimyasal performanslarının belirlenmesi” Projesi ile “Mikrobiyal Yakıt Hücresi İçin Yeni Geliştirilen Elektrot Yüzeyinde Oluşan Ekzoelektrojen Bakterilerin Biyofilm Karakteristiklerinin İncelenmesi” Projesinde 5 akademisyenle birlikte yer almıştı. Bayri'nin de bulunduğu grup, çeşitli bilimsel yöntemler uygulayarak lityum iyon pillerin ömrünü uzattı. Bilim insanlarının çalışması Türk Standardları Enstitüsünden aldıkları "Yüksek kapasiteli ve uzun ömürlü li-iyon ve na-iyon pil ve bu pillerde kullanılan katot materyali üretim yöntemi" patentiyle belgelenmişti.

Uluslararası hakemli bilimsel dergilerde yayınlanmış çok sayıda akademik makale ve araştırması da bulunan Prof.Dr. Bayri, Fen- Edebiyat Fakültesi'ndeki bir laboratuvara da Türk Denizcisi Piri Reis'in adını vermişti

Kubbedagi.com'da yayınlanan haberler kendi haber merkezi veya haber paylaşımı yaptığı müstakil diğer haber sitelerinin haberleridir. Bu nedenle Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı kaynaklı haberlerin dışında diğer haberlerin alınıp başka sitelerde yayınlanmasına kesinlikle izin yoktur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar