19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı
A- A+

Büyük Önder, Asker ve Devlet Adamı Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla sonuçlanacak Milli Mücadeleyi başlatmak için 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışının 104. yıldönümü kutlanıyor. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı olarak da kutlanan bu günün yıldönümü dolayısıyla saat 10.00'da Sümer Park önündeki tören alanında bir geçit töreni yapılacak.

MESAJLAR..
Malatya Valisi Hulusi Şahin
"İstiklal Savaşımızın başlangıcını simgeleyen 19 Mayıs 1919 tarihi, esareti kabul etmeyen, hürriyetinden vazgeçmeyen, zulme ve zalime boyun eğmeyen Türk Milletinin varoluş mücadelesinin ilk adımıdır. Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki silah arkadaşlarının Samsun’dan Anadolu’ya ayak basarak Milli Mücadele meşalesini yaktıkları tarihi günün 104. yıldönümünü, Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlamanın hep birlikte gurur ve heyecanı içindeyiz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, uzun süren savaşlardan harap ve bitap düşmüş Aziz Milletimizin içinde bulunduğu şartlar karşısında İstiklal mücadelesini fiilen başlatmak ve yeni devletimizin kuruluşu yolunda ilk adımını atmak amacıyla yola çıkarken, birçok cephede ölüm kalım mücadelesi veren Milletimizin, vatan, bayrak ve hür yaşama kararlılığından güç almıştır.

Bu millî ruhla Kurtuluş Savaşı zaferle taçlanmış ve millet egemenliğine dayanan, bağımsız bir devletin kurulması mümkün kılınmıştır.

Büyük sıkıntılar ve zorlu mücadele şartları altında, büyük bedeller ödenerek, fedakârlıklarla kurulan Türkiye Cumhuriyeti, gençlerimize emanet edilmiştir.19 Mayıs'ın Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanması, gençlere verilen değeri ve duyulan güveni göstermesi bakımından önemlidir. Atatürk'ün Cumhuriyeti emanet ettiği ışığımız, umudumuz, geleceğimiz olan gençlerimize büyük görevler düşmektedir.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk “Gençler, cesaretimizi takviye ve idare eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. 

Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.” diyerek, genç kuşaklara olan inancını ifade etmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin, gençlerine verdiği önemi ifade eden bu emanetin şuurunda olan evlatlarımızın; devletimize, vatanımıza, bayrağımıza ve milletimizin özgür iradesine ilelebet sahip çıkacaklarına, bu mukaddes değerleri canlarından aziz bilerek koruyacaklarına yürekten inanıyoruz. 6 Şubat tarihinde on ilimizle birlikte ilimizi de etkileyen deprem felaketinde aziz milletimizin gösterdiği birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu hiç şüphesiz bu anlayışın bir sonucudur.

Bu duygu ve düşüncelerle 19 Mayıs 1919'un 104'üncü yıldönümünde, bu toprakları bize vatan yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, İstiklal Mücadelemizin aziz kahramanlarını, vatanımızın bütünlüğü için canını feda eden tüm şehitlerimizi ve depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmet ve şükranla anıyor, başta gençlerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum."

Milliyetçi Hareket Partisi Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu
"19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı yurdumuzun her köşesinde gurur ve coşkuyla kutluyoruz.

19 Mayıs, askeri zaferlerin siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda büyük ve modern bir Türkiye’nin temellerinin atıldığı tarihi bir gündür. Çünkü, 19 Mayıs’ta müstevlilere karşı alevlenmeye başlayan milli bilinç kısa süre içinde bütün Anadolu’ya yayılarak yeni devletin dinamiklerini, önceliklerini ve hedeflerini ortaya koymuştur.

19 Mayıs 1919 tarihi; millete güven ve inancın sembolü, en güç anlarda ve sorunlarda dahi çarenin ancak millette bulunduğunu anlama ve kavramanın kanıtıdır.

Bugünde aynı duygu ve ruhla birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi bozmadan, milli dayanışma anlayışımızı diri tutarak büyük ve güçlü Türkiye’ye hedefine ulaşacağız.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, vatanımızın bölünmez bütünlüğü yolunda, kurtuluş mücadelesini başlattığı bu anlamlı günün yıldönümünde, milletimizin ve gençlerimizin bayramını kutluyor, gazilerimizi ve şehitlerimizi şükranla, minnetle ve rahmetle anıyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan
Gürkan, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Başkan Gürkan, yayınladığı mesajında şunları dile getirdi:

“Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşımızı başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 104. yıldönümünü kutluyoruz. Atatürk’ün önderliğinde 19 Mayıs 1919’da Samsun’da yakılan istiklal meşalesi Amasya, Sivas ve Erzurum’dan başlayıp, tüm vatan sathına yayılmıştır.

Bu meşale, milletimizin hürriyete olan inancı ile birleşerek Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasını sağlamış, milletimizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma mücadelemizde yolumuzu aydınlatmış ve aydınlatmaya devam etmektedir.

Ecdadımızın bu kutlu yürüyüşü ve tarihe altın harflerle düşülen mücadelesi, aynı zamanda başka milletlerin bağımsızlık yolunda attıkları adımlara da örnek olmuştur.

Bu duygu ve düşüncelerle; başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyor, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum.”

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin
MESOB Başkanı Şevket Keskin, “19 Mayıs 1919 tarihi; umutsuzluk, yoksulluk, yılgınlık içinde ve hareketsiz kalmış millet varlığına olan inancın ifadesi ve milli onurun dirilişidir.” dedi.

Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımlayan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin şu ifadeleri kaydetti:

19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le başlayan süreç, Türk milletinin tarihinin yeniden yazılması ve milletin egemenliğine giden yolun başlangıç adımı ve bir dönüm noktasıdır.

19 Mayıs 1919 tarihi; umutsuzluk, yoksulluk, yılgınlık içinde ve hareketsiz kalmış millet varlığına olan inancın ifadesi ve milli onurun dirilişidir.

19 Mayıs 1919 ruhu ruh milletimizin yüreğinde ki tazeliğini bugünde devam ediyor, yarında edecektir.

Esnaf camiası olarak; Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı yürekten kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, saygı ve gönül borcuyla anıyoruz.”

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu
MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 104. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Sadıkoğlu, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 104 yıl önce vatanımızın düşman işgalinden kurtuluşu ve bağımsızlığımız için Samsun’a çıkarak Kurtuluş Mücadelemizi başlatmıştır. Aziz milletimiz, Atamızdan aldığı işaretle tek yumruk olmuş, canı pahasına cepheden cepheye koşmuş, destansı kahramanlıklarla milli mücadelemiz zaferle sonuçlanmıştır. 19 Mayıs ruhu, her türlü boyunduruk karşısında bağımsızlığa sıkı sıkıya sarılmış bir milletin kahramanlık destanı olarak, tüm milletlere de örnek olmuştur. Milli mücadelemizin başkahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu anlamlı ve özel günü gençlerimize hediye etmesi, Cumhuriyetimizi yarınlara taşıyacak olan gençlerimize duyduğu inanç ve güvenin bir göstergesidir. Ülkemizin geleceği, girişimci ve üretken gençlerimizin ellerinde şekillenecektir. Aydınlık yarınlar gençlerimizin omuzlarında yükselecektir. 6 Şubat depremleri sonrası şehirlerimizin başta ekonomik olmak üzere sosyal ve kentsel dönüşüm imarı yine gençlerimizin vizyonu ve katkısıyla olacaktır. İş dünyası olarak, atalarımızın yazdığı başarılarla ve gururla dolu tarihimize gençlerimizin sahip çıkacağına yürekten inanıyor ve onlara daima güveniyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, milli mücadelemizin tüm kahraman şehitlerini rahmet ve minnetle anıyor, kıymetli gençlerimizin ve milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum.”

Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Yunus Millioğulları
"Efendiler, bu durum karşısında bir tek karar vardı. O da millet egemenliğine dayanan tam bağımsız yeni bir Türk Devleti kurmak. İşte daha İstanbul’da düşündüğümüz ve Samsun’da Anadolu topraklarına ayak basar basmaz uygulamaya başladığımız karar, bu karar olmuştur. (…) Türk’ün onuru, kendine güveni ve yetenekleri çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir millet tutsak yaşamaktansa yok olsun daha iyidir.

Öyleyse, Ya İstiklâl Ya Ölüm!

İşte gerçek kurtuluşu isteyenlerin parolası bu olacaktır.”

19 Mayıs 1919 sabahı Atatürk ve bir avuç insan, bu karar ve parolayla başlattı bağımsızlık güneşini zaptetme yürüyüşünü Samsun’dan.

3 yıl 3 ay 22 gün sonra İzmir’de güneşi zapt eden bu kutlu yürüyüşün 104. yılında yazık ki, milletçe yine iç ve dış bedhahlarla boğuşuyoruz. Emperyal güçler ve işbirlikçileri ülkemizi bölme çabalarını sürdürüyorlar. Kimi zihinler işgal altında. Demografik yapımızı tarumar ederek bir iç çatışmaya zemin hazırlama amacıyla ülkemize doldurulan geçici (!) sığınmacılar, yıllardır süren ekonomik krizin yarattığı yıkım, devasa boyutlara ulaşmış dış borç yükü, eğitim sistem(sizliğ)inin çocuklarımızı, gençlerimizi içine düşürdüğü çaresizlik, milyonlarca insanımızı açlığa mahkum eden işsizlik ve benzeri başka sorunlarımız da var. Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar çözemediğimiz dertlerimiz hala.

Evet, sorun çok belki, ama “Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.” diyen Mustafa Kemal’in Askerleri olarak alabildiğine umutluyuz. Doğru önderlik, doğru kadrolar ve doğru yol haritası ile tüm sorunları aşacağımıza inancımız tam. Bu yolda; hiç yanılmayan ve kandırılmayan değişmez önderimiz Atatürk’ün rehberliğine, başarısı kanıtlı Kemalizm’in doğruluğuna, Ulusumuzun bağımsızlık aşkına ve Laik Cumhuriyet bağlılığına, 104 yıl önceye göre daha eğitimli ve zengin insan kaynağımıza, kahraman kadınlarımıza,  vatansever gençlerimize ve 342 şubesi, 55 temsilciliği, onbinlerce üyesiyle Kemalizm’in namus sesini bir sis çanı gibi yurdumuz semalarına asarak “Yeniden Atatürk Cumhuriyeti”ne ulaşma kararlılığındaki Atatürkçü Düşünce Derneği örgütümüze güveniyoruz.

30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesi sonrası, Saray hükümetinin ordusunu terhis ve silahlarını emperyalistlere teslim etme emrine uymaya karakterinin elvermediğini, İngilizler İskenderun’a çıkarsa silahla karşılık vereceğini bildirdiği için komutanı olduğu Yıldırım Orduları’nın lağv edilmesi üzerine 13 Kasım 1918 günü İstanbul’a gelen Mustafa Kemal Paşa, Boğaz’a demirlemiş emperyalist donanmasını gördüğünde “Geldikleri gibi giderler” demişti. O gün için kimilerine gerçekleşmesi olanaksız görünen bu sözler, bir hayale değil, cesaret, vatan sevgisi ve Ulusa güvenden kaynaklanan “Ya İstiklâl Ya Ölüm” parolasına, akıl ve bilimle örülmüş kurtuluş ve kuruluş ideolojisinin haklılık ve tutarlılığına dayanıyordu. Havza Tamimi ve Amasya Genelgesinden Erzurum Kongresi’ne, Sivas Kongresi’nden Büyük Millet Meclisi’ne, Birinci ve İkinci İnönü’den Sakarya ve Dumlupınar’a, İzmir’den Mudanya ve Lozan’a, Cumhuriyet’ten Aydınlanma Devrimleri’ne, Montrö’den Hatay’a hep Tam Bağımsız Türkiye hedefine kilitlenmiş bu haklı ve tutarlı ideoloji (Kemalizm) izlenmiştir. Nitekim Atatürk bu gerçeği, 9 Mayıs 1935 günü 4. CHP Kurultayı’nda “Bizim 19 Mayıs 1919’dan bugüne kadar yaptıklarımız, yapmakta olduklarımız, gelecek tasavvurlarımız ve devrimlerimizin esası Kemalizm Prensipleridir.” sözleriyle tarihe kaydetmiştir.

Dünyanın gördüğü en haklı, en ahlâklı, en namuslu Ulusal Bağımsızlık Savaşını veren Kuvayı Milliyecilerin önü işgalciler kadar, işbirlikçileri Vahdettinler, Damat Feritler, Dürrizadeler, Ali Kemaller, Anzavur Ahmetler ve gerici isyancılar tarafından da kesilmek istendi. Tıpkı Kurucu Genel Başkanımız, Ak Saçlı Bilgemiz Prof. Dr. Muammer Aksoy’un derneğimizi kurduktan 8,5 ay sonra emperyalizm işbirlikçisi çetelerce katledilmesi, ülkemizin ilk kadın ilahiyat akademisyeni, kurucumuz Doç. Dr. Bahriye Üçok’un, “Kemalizm geçmişin bekçiliği değil, geleceğin öncülüğüdür” diyen Genel Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı’nın yine aynı çetelerce paramparça edilmeleri, 42. Jandarma Genel Komutanımız, 12. Genel Başkanımız Şener Eruygur ve birçok yöneticimizin iktidar destekli FETÖ kumpas davaları ile zindana atılmaları ile Atatürkçü Düşünce Derneği’nin önünün kesilmek istenmesi gibi. Ancak ne 100 yıl öncenin emperyalistleri ve uşakları başarabildiler, ne de bugünkü  torunları başarabilecekler…

Ulusal Bağımsızlık savaşçıları için yurdun her köşesinde kurulan Müdafaa-i Hukuk ve Reddi İlhak cemiyetleri nasıl umut ışığı olmuşsa, bugün de Atatürkçü Düşünce Derneği günümüz Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti olma bilinci ile Atatürk’ten aldığı görevinin başında, Ulusunun hizmetindedir.

1919 Mayıs’ının 19’unda Samsun’dan yola çıkanların izinde güneşi yine zaptedeceğimize yürekten inanıyoruz. Biliyoruz çünkü; tarihin en büyük devrimcisi Atatürk’ü hiç yanıltmadı Türk Ulusu, yine yanıltmayacaktır.

Boyunlarında Vahdettin’in idam fermanları ile bu toprakları vatan ve Türkiye Cumhuriyeti’ni yoktan var eden Büyük Atatürk ve Kemalist Devrimcileri minnet ve şükranla anıyor, 34 yıl önce Atatürkçü Düşünce Derneğimiz’i kuranlardan ve bugünlere taşıyanlardan ebediyete intikal edenleri saygıyla yad ediyor, yaşamlarını sürdürenlere sağlık ve esenlik diliyoruz.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Ve Gençlik Ve Spor Bayramı’mız kutlu olsun.

Yaşasın Tam Bağımsız Ve Gerçekten Demokratik Türkiye!"

Kubbedagi.com'da yayınlanan haberler kendi haber merkezi veya haber paylaşımı yaptığı müstakil diğer haber sitelerinin haberleridir. Bu nedenle Pütürge-Doğanyol Eğitim Vakfı kaynaklı haberlerin dışında diğer haberlerin alınıp başka sitelerde yayınlanmasına kesinlikle izin yoktur.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Çok okunanlar